Jonkersvaart.jpg

Donderdag 22 december 2016:
Bestelling Jubileumboek 40 jaar Gondelvaart
 
Het Jubileumboek 40 jaar Gondelvaart is nog steeds te koop.

Wilt u het boek in uw bezit krijgen? Mail dan uw bestelling naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien. en betaling vooraf op bankrekening NL26RABO0370759583 van de Ver. voor Dorpsbelangen Jonkersvaart. De kosten per boek blijven € 12,50. Na ontvangst van uw mail ontvangt u nadere informatie.

Hopende u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Bestuur EMM ___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Zaterdag 30 juli 2016:
Bericht van Stichtingsbestuur VaartFiber Jonkersvaart 

Door middel van de folder die we onlangs huis-aan-huis hebben verspreid, zijn we gestart met de belangstellingsregistratie voor glasvezel in de Jonkersvaart!
Een aanzienlijk deel van de bewoners van Jonkersvaart en omgeving heeft zich inmiddels opgegeven door het invullen van het formulier op de website van Stichting Breedbandinternet Westerkwartier (SBW). VaartFiber (het lokale initiatief van Jonkersvaart) en SBW werken nauw samen om iedereen in Jonkersvaart e.o. te voorzien van een snelle breedband verbinding.

Op dit moment zijn er nog niet voldoende aanmeldingen om het gehele gebied te voorzien, daarom vragen we om uw hulp: Meld u aan wie www.glasvezelwk.nl Schriftelijk opgeven kan natuurlijk ook, vul dan de antwoordkaart in op de folder.
Na de vakanties komen wij van VaartFiber bij u langs om de antwoordkaart op te halen. Mocht u dan vragen hebben over het glasvezelinitiatief dan kunt u die aan de glasvezel-ambassadeur stellen.

Wij wensen u een prettige vakantie.

Stichtingsbestuur VaartFiber Jonkersvaart 


Maandag 9 mei 2016:
Kleine fotoimpressie paasvuur en eieren zoeken

Hierbij een kleine fotoimpressie van de activiteiten van tweede paasdag (eieren zoeken en paasvuur). Foto's zijn gemaakt door Sita Tellinga. Dank daarvoor.

dsc 1510 copy dsc 1516 copy dsc 1563 copy

dsc 1573 copy dsc 1588 copy dsc 1597 copy

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Zondag 24 april 2016:
Afscheid Helga Pijpker, Eddie Pijpker en Sjoerd Postema:

Tijdens de algemene ledenvergadering van dinsdag 12 april, hebben we afscheid genomen van Helga Pijpker, Eddie Pijpker en Sjoerd Postema als leden van het bestuur van EMM.

Helga is opgevolgd door Albert Warnders als de nieuwe penningmeester.

Helga, Eddie en Sjoerd bedankt voor jullie jarenlange inzet voor EMM!!

emm afscheid helga pijpker 12-04-2016 2 copy emm afscheid eddie pijpker 12-04-2016 copy emm afscheid sjoerd postema 12-04-2016 copy_________________________________________________________________________________________________________________________________

Zondag 27 september 2015:
Afscheid Annemarie Ausma:

Op donderdag 24 september jl. heeft Annemarie Ausma tijdens een informele bijeenkomst van het bestuur van EMM haar functie als secretaris neergelegd. Dit in verband met haar verhuizing. 

Annemarie heeft tijdens de bijeenkomst een bloemtje en een klein aandenken in ontvangst genomen van onze voorzitter, Rien Stuut (zie foto). 

Wij bedanken Annemarie voor haar inzet in de afgelopen jaren en wensen haar en haar gezin veel succes toe voor de toekomst.

afscheid annemarie ausma copy

________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Zaterdag 5 september 2015:
40 jaar GONDELVAART:

Jury beoordeling:

1. De Invallers - Er gaat niets boven Groningen
2. De Wilpster Wichter - Boerderij
3. MikMak - Heel Jonkersvaart bakt
4. Jeugd van Tegenwoordig - De Jongens van de Bouw
5. Onder het genot van! - De Gondelvaarttrein v. Jagersma
6. De Basisschool Bouwers - The Voice of Jonkersvaart
7. De Doppers - Ark van Noach
8. BZN - Ganzenbord
9. Deurdouwers jr. - Hans en Grietje
10. ’t Buurtje - De Gondel vaart 40 jaar
11. Van Buut’n oaf - Gay Pride
12. De Plakkers - Social Sofa

Publieksprijs:

1. De Invallers - Er gaat niets boven Groningen
2. De Wilpster Wichter - Boerderij
3. Deurdouwers jr. - Hans en Grietje
4. De Doppers - Ark van Noach
5. ’t Buurtje - De Gondel vaart 40 jaar
6. MikMak - Heel Jonkersvaart bakt
7. De Basisschool Bouwers - The Voice of Jonkersvaart
8. Onder het genot van! - De Gondelvaarttrein v. Jagersma
9. Jeugd van Tegenwoordig - De Jongens van de Bouw
10. BZN - Ganzenbord
11. De Plakkers - Social Sofa
12. Van Buut’n oaf - Gay Pride


Vrijdag 4 september 2015, uitslag tuinkeuring:

1. Fam. M. de Boer, Jonkersvaart 14
2. Fam. W. Melessen, Jonkersvaart 22
3. Fam. L. Tuinstra, Jonkersvaart 58
 


Zondag 5 juli 2015:
Verslag fietstocht & trekker-oriënteringstocht:

Zondag 14 juni jl. was het weer zover, de jaarlijkse fietstocht. Het had geen beter weer fietsweer kunnen zijn. Bijna geen wind en niet te warm. Dus wat wil je nog meer! Er deden 39 deelnemers mee, die een route gingen fietsen van ongeveer 25 km. Waarbij ze ook nog een vragenlijst mee kregen, welke ze onderweg moesten beantwoorden tevens zaten er een aantal opdrachten bij.

Dit jaar werd er naast de fietstocht voor het eerst ook een trekker-oriënteringsrit georganiseerd.  Wat een succes bleek te zijn! Er deden in totaal 18 trekkers mee. Deze 18 trekkers moesten eerst een behendigheidsproef doen op het speelveld achter ’t Jonkertje. Hierna volgde de tocht van 50 km. Waarbij ze ook een vragenlijst kregen die ze onderweg moesten beantwoorden tevens moesten er een aantal opdrachten uitgevoerd worden.

De deelnemers van de fietstocht en de trekker-oriënteringsrit konden tijdens de tocht een tweetal bedrijven bezoeken. Het eerste bedrijf was Mekkes Houthandel van Moniek Mekkes en het tweede bedrijf was Eem Kiekn van Elly van Dellen. Beide dames willen we hartelijk bedanken voor de gastvrijheid en deskundige uitleg!

We hebben hartstikke goede reacties over de trekker-oriënteringsrit gehad dus dat gaan we volgend jaar zeker weer doen.

We kijken terug op een geslaagde dag en hopelijk tot volgend jaar bij de fietstocht & trekker-oriënteringsrit!

Fiets- trekkertochtfiets3 copy


31 maart 2015: 
Uitnoding inzake de nieuwbouwplannen:

Beste Starters, geïnteresseerden,

Onlangs nodigden we jullie uit voor de bewonersavond van dinsdag 7 april a.s. Tijdens die bijeenkomst willen we met jullie de gedetailleerde plannen voor de nieuwbouw aan Jonkersvaart delen. 
Zoals jullie weten is sinds begin dit jaar er een definitief akkoord op de plannen die we jullie medio 2014 presenteerden. 
De afgelopen weken heeft de werkgroep met de projectontwikkelaar, de Gemeente Marum, Martini Architekten en de Van Dijk Bouwgroep om tafel gezeten voor bespreking van het bestek en de prijsstelling. De werkgroep heeft scherp onderhandeld over de totale bouwkosten en de verschillende prijsonderdelen die in het project nodig zijn. 
Dinsdag 7 april a.s. willen we met jullie de resultaten van die besprekingen delen. We nemen met jullie door waarop het totaal bedrag nu uitkomt, Naast het bespreken van het totaalbedrag willen we ook de onderdelen doornemen waarop door zelfwerkzaamheden is te verdienen. 
Voor de bezoekers van de informatieavond is een geactualiseerde versie van de brochure aanwezig. Jullie komst is essentieel. Nu alle seinen op groen staan is het van belang te laten zien dat er nog steeds geïnteresseerde starters zijn. Zoals jullie medio vorig jaar is aangegeven start de bouwer het project als er 6 woningen zijn verkocht.

We zien jullie graag dinsdag 7 april om 20.00 uur in de Dorpskamer van OBS 't Jonkertje.

Namens de werkgroep Woningbouw,

Jacob van der Werk

imageproxy copy


Dinsdag 31 maart 2015:
Blog Cynthia van Putten: 

Op donderdag 12 maart jl. brachten zowel de Gemeenteraad als het College van B & W van de gemeente Marum een bezoek aan de Jonkersvaart. Dit was voor alle partijen een zeer positief bezoek. Dit blijkt ook uit een blog van Cynthia van Putten, raadslid van Gemeentebelangen Marum: 

Op visite bij de buren.
Wanneer je al zolang buren bent, maar elkaar eigenlijk nog nauwelijks kent, is een uitnodiging voor een kopje koffie en een kennismaking meer dan welkom. Zodoende ben ik, als Lucaswoldenaar, op de koffie geweest –met de gehele raad- in Jonkersvaart. We waren uitgenodigd voor de vervolgpresentatie van hun dorpsvisie. In mijn ogen een krachtige en zeer inspirerende presentatie.
In Jonkersvaart hebben ze het schoolgebouw van basisschool ’t Jonkertje. Dit pand doet tevens dienst als dorpskamer, vergaderruimte, activiteitenruimte en alles wat daar nog meer binnen zou kunnen vullen. Zoals ik het begreep zijn er wat hen betreft geen grenzen. En daar hebben zij zich als dorp met de dorpelingen ook sterk voor gemaakt.... Klik hier om de hele blog van Cynthia van Putten te lezen. 


Maandag 30 maart 2015:
Verslag dwaaltocht: 

Vrijdag 13 maart was het weer tijd voor ons jaarlijkse dwaaltocht. We hadden geen betere avond kunnen kiezen voor de dwaaltocht.
Het was koud maar helder en windstil.
Deelnemers zijn gedropt in de bakkeveense bossen, het was een mooie route die duidelijk werd aangegeven.
Er hebben 45 deelnemers meegelopen en zijn geëindigd bij de bosmanege Oud-Bakkeveen.
Op de helft van de route stond een team met heerlijk warme choco en broodjes rookworst die genoeg energie gaven om de rest van de tocht vol te kunnen houden.
We zijn hartelijk ontvangen bij de bosmanege, geweldig dat we gebruik konden maken van deze accommodatie.
De winnaars van de avond zaten in het team van onder andere: Bianca, Nienke, Eline J., Mellanie, Moniek…etc.
Het team dat 2e is geworden was het team van Elina Wiersma en 2 vriendinnen.
Ze waren de gelukkige winnaars van respectievelijk een meter en een  halve meter worst.

Wij kijken terug op een geslaagd evenement en bedanken iedereen die heeft meegeholpen en/of heeft deelgenomen.


Dinsdag 10 maart 2015:
Wijziging webmaster: 

Met ingang van heden heeft Helga Pijpker haar functie als webmaster neergelegd. We bedanken haar voor haar inzet van de afgelopen jaren voor de website.

Haar taken worden overgenomen door Albert Warnders.

Het mailadres, waar stukken voor de website naar toe gestuurd kunnen worden blijft: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

We hopen op een goede voortzetting van de website.

Website Jonkersvaart


Zaterdag 3 januari 2015:
Nieuwjaarsborrel: 

Op zaterdag 3 januari hebben we op OBS t Jonkertje een nieuwjaarsborrel gedronken om het nieuwe jaar in te luiden.
We hebben even stilgestaan bij alle dingen die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden, projecten die zijn gerealiseerd en/of opgezet door verschillende werkgroepen
Het is duidelijk dat we mogen terugkijken op een geslaagd 2014 en we zijn er als vereniging trots op dat leden en buurtgenoten van EMM / Jonkersvaart (jullie) 
zo betrokken en saamhorig zijn.
2015 Beloofd voor Jonkersvaart ook weer een jaar te worden met veel nieuwe dingen en we hebben er zin in!

Het was gezellig. We hebben een paar gezichten gemist….
maar we hebben ook kennis gemaakt met nieuwe bewoners van Jonkersvaart en buurtgenoten mogen begroeten die voor het eerst op de nieuwjaarsborrel waren. 

Volgend jaar zullen we samen met de OV van school weer een gezamenlijke activiteit organiseren, we hopen dan weer zo veel mogelijk van jullie zien!

Vriendelijke groeten van het bestuur.


Dinsdag 11 november 2014:
Sint Maarten: 

Ook dit jaar konden de kinderen Sint Maarten lampionnetje lopen. Ondanks dat het toch nog eventjes begon te regen kwamen er maar liefst 39 kinderen naar de dorpskamer van 't Jonkertje.


Sint Maarten 2014 Sint Maarten 2014
Sint Maarten 2014 Sint Maarten 2014 Sint Maarten 2014 Sint Maarten 2014

Bijdrage: Anita Ausma en Lotte Stuut (zij hebben geholpen om de kinderen te voorzien van iets lekkers).


Donderdag 16 oktober 2014:
Herfst knutselen: 

Vanmiddag werd er een herfst knutselmiddag georganiseerd voor de kinderen van de basisschool.

Er kwamen 12 kinderen op deze middag om te knutselen.
Er werden prachtige dingen gemaakt. Iedereen vond het een gezellige middag en ze hebben er allemaal van genoten.
Het was zeker voor herhaling vatbaar.

Herfst knutselen

Herfst knutselen

Herfst knutselen

Herfst knutselen


Bijdrage: Eline Pijpker en Anita Ausma


Uitslagen Gondelvaartweek


Zaterdag 13 september; Playbackshow

Jeugd t/m de basisschool:
1. Sia (Chandelier) Sanne Stuut
2. Mika & Ariana Grande (Popular Song) Bonne Smeding en Gwen Buffinga
3. Rachel (Als jij maar bij me bent) Mathilda Ausma

Jongeren en volwassenen:
1. The Pointer Sisiters (I’m So Excited) Bouwina Pronk, Yvette Kooistra en Ines Pronk
2. De Toppers (Rock Medley) Anneke Ausma, Tara Akkerman, Janine Melessen en Ineke Bergsma
3. Alpenzusjes (Polonaise Medley) Eline Medema, Esther Splint en Anita Ausma


Vrijdag 12 september; Mini-trekkerbehendigheid en skeltertrekkertrek

Mini-trekkers 0-5 jaar:
1. Jurian de Jong
2. Vince Tuinstra
De grote winnaar 

Mini-trekkers 6-8 jaar:
1. Jordi de Jong
2. Leonora Louwes

Skelter trekkertrek 6-9 jaar:
1. Wessel Zuidema
2. Harm Louwes
3. Wessel Stuut

Skelter trekkertrek 10-13 jaar:
1. Mathijs v.d. Leest
2. Jorik v.d. Leest
3. Robin Stuut
Skelter trekkertrek 

Trekkerbehendigheid:
1. Henk Jan Louwes
2. Jille Veening
3. René Melessen


Woensdag 10 september; Kaarten en Darten

DARTEN Winnaarsronde:
1. Marten Medema
2. Gerard Brink
3. Jeroen Postema

DARTEN Verliezersronde:
1. Martin v.d. Velde
2. Rien Stuut
3. Fokke v.d. Ploeg

KAARTEN:
1. Jan Ausma
2. Rosita Medema
3. Trudy de Vries


Zaterdag 6 september; Gondelvaart

Jurybeoordeling:
1. Amish MikMak
2. Eskimo’s Van Buut’n oaf
3. Visserij De Invallers
4. Nederland Deurdouwers jr.
5. Duitsland Jeugd van Tegenwoordig
6. Maya’s De Doppers
7. 11 november - St. Maarten ’t Buurtje
8. Chinese Cultuur Gondelguppen
9. Indianen De Basisschool Bouwers
10. Egypte Wilpster Wichter
De Stoomboot Onder het genot van!

Publieksprijs:
1. Visserij De Invallers
2. Amish MikMak
3. Nederland Deurdouwers jr.
4. Maya’s De Doppers
5. Chinese Cultuur Gondelguppen
6. De Stoomboot Onder het genot van!
7. Duitsland Jeugd van Tegenwoordig
Eskimo’s Van Buut’n oaf
8. 11 november - St. Maarten ’t Buurtje
9. Indianen De Basisschool Bouwers
10. Egypte Wilpster Wichter


Vrijdag 5 september; tuinkeuring:

1. Fam. J. Ploeg

2. Fam. J. van Rossum
3. Fam. J. Melessen 


poster gondelvaart 2014


Zondag 17 augustus 2014:
Viswedstrijd 

We hadden geen slechtere dag kunnen plannen voor de viswedstrijd, regen regen regen; pijpenstelen!
Ondanks het vieze weer lagen er tegen verwachting in toch nog 10 hengels in het water.
De dappere deelnemers gaven zich niet zomaar gewonnen, al zijn we toch een beetje eerder gestopt.
Hoewel we, van horen en zeggen, mogen geloven dat de vissen tijdens regen goed bijten, waren ze in de Zandwijk ver te zoeken.
Welgeteld werden er 4 vissen gevangen door de winnaars.
De winnaars van de viswedstrijd

Martijn Pijpker was winnaar van de 1e prijs met zowel de meeste vissen als de langste vis. Hilko Ausma heeft de 2e prijs gekregen.
Respect voor alle deelnemers en bezoekers, bedankt voor jullie opkomst!

Volgend jaar bestellen we alvast wat beter weer. 


Beachvolleybal, BBQ en Oranje 29 juni jl

De beachvolleybal wedstrijden waren weer een groot succes.
De weersvoorspellingen waren erg slecht maar gelukkig hebben we het droog gehouden! Het was prima volleybal weer!
De opkomst was erg goed en er zijn prachtige wedstrijden gespeeld.
Ook waren er veel toeschouwers waardoor het een gezellige middag was.

De winnaars van de winnaars poule waren Marc Oldewarris en Eddie Dijkstra .
In de verliezers poule hebben Roelof Buffinga en Jan Gjalt Arends gewonnen.

Van de BBQ is door iedereen weer goed gebruik gemaakt. De heerlijke saté en hamburgers waren bijna niet aan te slepen.

In De Schuur hebben we na afloop van de wedstrijden gezamenlijk de overwinning kunnen bekijken van het Nederlands elftal. Ze hebben gewonnen met 2-1 van Mexico.
Hup HOLLAND hup, op naar de volgende ronde!

Met dank aan alle vrijwilligers was deze dag weer zeer geslaagd:
Poules indelen, geleende ballen, netten, scoreborden, velden maken etc. etc.
Ook bedanken we fam. De Groot voor het beschikbaar stellen van de velden en
De Schuur en loonbedrijf Stuut voor al het zand!!

Heel graag zien we elkaar weer tijdens een volgend evenement! 


Zondag 1 juni: Fietstocht

Onder bijna idealen weersomstandigheden begonnen we aan onze jaarlijkse fietstocht georganiseerd door Eendracht Maakt Macht in samenwerking met de werkgroep activiteiten.
Het startpunt was bij de school ’t Jonkertje. Via het schelpenpad door het Coendersbos ging het richting Oudeweg die overging in ’t Pad.
Er waren daar wel wat obstakels zoals hekjes, veeroosters en prikkeldraad. Ondanks dat we hierdoor af en toe even van de fiets moesten een prachtig pad om te fietsen.
Fietstocht Fietstocht 
Via de Halbe Wiersmaweg rechtsaf naar de aardbeienkwekerij van de familie de Jong.
Daar werden we weer wat wijzer over de teelt, het verzorgen en het plukken van de aardbeien.
Jan de Jong vertelde ons met veel enthousiasme over zijn bedrijf.
Bij het vertrek werden we verrast met een doosje gratis zomerkoninkjes. Toen richting Tolbert waar we het viaduct over gestuurd werden. Linksaf richting Boerakker en na wat kronkelweggeetjes kwamen we uit bij het pontje. Daar werd de inwendige mens versterkt met drinken en hapjes aangeboden door het bestuur van EMM. Het dartbord was door hen opgehangen en hopelijk werden er veel punten gescoord. Wat sommigen wel en anderen helemaal niet lukte.

Na deze pitstop rees de vraag hoe kwamen we aan de overkant van dit brede water?
Met 6 personen en de fietsen op de pont lukte het met flink wat spierkracht om aan de overkant te komen. Hierna begonnen we aan het tweede gedeelte van de tocht.
FietstochtVia rustige landweggetjes en langs mooie natuurgebieden op weg naar Marum. Via de dorpskern van Marum en langs de Lindsterlaan kwamen we weer op de Jonkersvaart uit.
Op Jonkersvaart 21 ontvingen Aafke Bron ons in haar naaiatelier ‘Corbeille’. Aafke vertelde ons enthousiast over haar werk en waar we allemaal voor bij haar terecht kunnen. Van borduren van een leuke tekst op een handdoek , het inzetten van een nieuwe rits, kopen van sokkenwol tot het vermaken van de mooiste kleding. Toen Aafke uitverteld was nodigde Klaas ons uit in hun tuin en werden we getrakteerd op een ijsje. Op hun terras en met uitzicht over hun prachtige tuin mochten we ook nog een aantal vragen beantwoorden o.a waar zijn deze foto’s gemaakt? Hadden we nu maar wat beter opgelet onderweg……………..
Na ongeveer 28 kilometer in de benen kwamen we weer op ’t Jonkertje uit. Om de honger te stillen werden hier broodjes hamburger verkocht die zich heerlijk lieten smaken.
Al met al een zeer geslaagde activiteit met 68 deelnemers.


Mededelingen van het bestuur


21 april 2014:
Paaseieren zoeken

De winnaar van het gouden ei 


Vrijdag 28 februari 2014:
Dwaaltocht

We hadden erg veel geluk met een heldere, windstille nacht. Op een klein aantal natte voeten na (tip over laarzen gemist?!) was het voor alle deelnemers goed te doen. We zijn deze keer gestart vanaf Jumping Henk en gedropt in Marum. De deelnemers hadden een warme hap pitstop bij de fam. Roelofs De Wilp. Om vervolgens door de weilanden aan te komen bij de Pierswiek. Zowel de jeugd als de volwassenen zijn droog over gekomen waar Dirk Jan ieders veiligheid in de gaten hield. Daarna heerlijk naar binnen bij Jumping Henk om op te warmen en gezellig te borrelen.

In totaal mochten we dit jaar 44 personen inschrijven voor de tocht welke zijn vertrokken ik 8 groepen. 
De winnaars van de avond: 1e prijs  fam. Ausma & Oedzes, 2e prijs  groep van fam. Melessen e.a.
Zij mochten een heerlijk snertpakket mee naar huis nemen.

Voor wie het hebben meegekregen:
Na de barre tocht, is er een ongelukje geweest met 1 van de jongere deelnemers, bij het buiten spelen. Daan Guitoneau is in het UMC-Groningen van een stuk onder de huid geschoten plastic afgeholpen en gehecht. Hij maakt het inmiddels weer prima, na 12 dagen mogen de hechtingen eruit. 

Al met al dus helemaal weer een zeer geslaagde tocht.

Graag bedanken wij :
- Dirk Jan & Greta voor de gastvrijheid en de koffie/ thee.
- Familie Roelofs voor het beschikbaar stellen van de pits lokatie.
- en natuurlijk alle deelnemers voor hun deelname en gezelligheid.

Het Bestuur.


12 maart 2014:
Activiteiten 2013

De activiteiten commissie is ontstaan uit de dorpsvisie van “Eendracht maakt macht”. Onze taak was om activiteiten te organiseren voor jong en oud met als draaiende spil de school ’t Jonkertje. We zijn met een enthousiaste groep alweer 2 jaar actief om met onze activiteiten de kalender van EMM aan te vullen en te ondersteunen bij activiteiten. Met onze activiteiten hopen we verschillende doelgroepen te benaderen, wat tot nu toe altijd goed gelukt is.

De fietstocht was dit jaar een daverend succes met meer dan 70! deelnemers, met onderweg 2 bedrijven die we konden bekijken. Dit werd door iedereen erg goed ontvangen en dit bied dan ook weer perspectief voor dit jaar.

Ook het 6-kamp was een groot succes, we hopen dan ook dat we deze weer op de kalender van 2015 bij te kunnen schrijven! En dat er dan veel afwachtenden wel mee zullen doen!

img-20130630-wa0001img-20130630-wa0002

 

In december hadden we de kerst knutsel avond die we deze keer zelf organiseerden. Ook dit was een succes met meer dan 20 deelnemers. Met veel groen en leuke kerst versiersel zijn we de avond enthousiast van start gegaan. Uiteindelijk ging iedereen met een mooie creatie naar huis.

20131209 20331120131209 215126

We hebben 2013 afgesloten met de filmavond voor de jeugd wat zo’n beetje een traditie gaat worden. We hadden weer 2 leuke films uitgekozen en met wat drinken en een zak popcorn was het recept voor een gezellige filmavond compleet. Als activiteiten commissie kunnen we tevreden en met plezier terugkijken op 2013 en vooruitkijken op een actief 2014! We hopen jullie allen te ontmoeten tijdens 1 van onze gezellige activiteiten.

Hebben je ideeën of suggesties dan horen we dat natuurlijk graag!!

 


6 maart 2014:
Hout brengen voor het paasvuur:

Zaterdag 15 maart, zaterdag 5 april en zaterdag 19 april van 9.00 uur tot 16.00 uur kunt u hout brengen voor het paasvuur.
Of eventueel op afspraak via Ruben Dijkhuizen; 06 57 59 83 85
(Jonkersvaart 28, naast de Watertuin)

N.B. Op de papieren uitnodiging, die deze week bij u in de brievenbus is verschenen, staan de kosten voor het brengen van snoei/hout afval niet vermeld!! 

De kosten zijn:
€   5,00 voor een enkelassige aanhanger (kleine kar)
€   7,50 voor een tandemasser (grote kar)
€ 10,00 voor een tractor met wagen


16 januari 2014:
Presentatie toekomstplannen 't Jonkertje:

Op donderdag 16 januari zal er een presentatie plaatsvinden over de toekomst plannen van 't Jonkertje. De uitnodiging vind u hier.


19 december 2013:
Jonkersvaart in "Charles Dickens" stijl!

Op donderdag 19 december herleefden oude tijden in Jonkersvaart. In een harmonieuze samenwerking hadden de Oudervereniging van Obs ’t Jonkertje en het bestuur van de dorpsvereniging Eendracht Maakt Macht een prachtig spektakel georganiseerd.
Op het schoolplein waren kraampjes in de stijl van Charles Dickens opgezet en was het enorm gezellig toeven bij de vuurkorven. Maar ook langs de Jonkersvaart was het prachtig aangekleed in deze stijl.
Vanaf het plein maakten de schoolkinderen, hun ouders en vele belangstellende dorpsgenoten een wandeling langs diverse plaatsen waar iets leuks gebeurde (trekzak spelen) of waar iets lekkers werd aangeboden (versgebakken kniepertjes). Ook kon je zomaar de schoorsteenveger tegenkomen in Jonkersvaart en was het huis van de Kerstman ook te bewonderen.
Kortom: een geweldige organisatie waarbij heel veel mensen zich enorm hebben ingezet. De gezellige sfeer was een afspiegeling van de saamhorigheid die er in deze dorpsgemeenschap is.
Het was een prachtige afsluiting van een drukke periode op school en in het dorp, waarbij het inzamelen van geld voor Serious Request de afgelopen twee weken centraal stond.
Als afsluiting van deze gezellige avond werd er door een verhalenverteller nog een mooi verhaal ten gehore gebracht en zongen alle leerlingen van ‘t Jonkertje samen met het Koor uit Jonkersvaart nog een mooie Kerstlied.
Het was voor alle deelnemers weer even heel duidelijk waar een kleine school en een klein dorp samen groot in kunnen zijn!!

Charles Dickens Charles Dickens

Charles Dickens Charles Dickens Charles Dickens

Charles Dickens Charles Dickens

Charles Dickens Charles Dickens

Charles Dickens


5 december 2013:
Kruising Diepswal en Jonkersvaart wordt stevig aangepakt.

Diepswal   Na jaren van onderhandeling en afstemming met de gemeente
   Leek en Provincie Groningen is in november jl. besloten dat de
   reconstructie van de gevaarlijke kruising Jonkersvaart - Diepswal
   van start mocht gaan. Men is de werkzaamheden maandag 2
   december jl. begonnen.

   We hebben nu even last van oponthoud maar straks een veiliger kruispunt.

   De kruising wordt veiliger door een aantal maatregelen:
   - aanbrengen betonbanden aan weerszijden van de weg;
   - rood/bruin asfalt op de beide kruisingen;
   - verbeteren looproute naar bushaltes in klinkers;
   - doortrekken houten hekwerk tot voorbij bushalte (waterkant);
   - aanbrengen andere lichtmasten (voorjaar 2014);
   - 60 km zone uitbreiden tot voorbij de kruising N979/Jonkersvaart.


En zo ziet er straks uit!

Resultaat

De projectleider van de Provincie houdt intensief contact met de verkeerswerkgroep en zal samen met hen de uitgevoerde plannen evalueren.


De Verkeerswerkgroep EMM
Jonkersvaart


4 december 2013:
Woningbouw Jonkersvaart:

Klik hier voor de flyer.

Belangstellende kunnen zich voor 13 december melden bij:

Kor Stuut  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
Jan Pijpker Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.
Johan Melessen Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

Werkgroep Woningbouw Jonkersvaart


18 november 2013:
Cursus REANIMATIE en AED.

In november is er een groep van 6 cursisten geslaagd voor hun reanimatie en AED certificaat van de Nederlandse Reanimatie Raad.
De cursus bestond uit een stukje theorie, en daarna vooral veel oefenen. Het resultaat en gedrevenheid was zeker aanwezig.
Het is toch wel heel wat, mocht je voor een kwestie zoals een reanimatie te komen staan.
Daarom is er ook uitgebreid gesproken over het nut en noodzaak van Groningen Hartveilig, en Jonkersvaart ook Hartveilig te maken. 

Nieuwsgierig, interesse? Neem de moeite om ook eens te kijken naar dit promotie filmpje.
http://www.youtube.com/watch?v=8mWU7UQoLHU&;feature=youtu.be

Met deze groep cursisten is afgesproken om hier op korte termijn op terug te komen. Daarbij vraag ik ook diegene die al in bezit is van een reanimatie certificaat of BHV of EHBO diploma, de website omtrent st. Hartveilig in de gaten te houden.
Binnenkort zal er een informatie avond hier over worden gegeven.

Heb je op dit moment al vragen, of wil jij je alsnog graag aanmelden voor een cursus Reanimatie en AED.
Neem dan contact op met Gerda Boonstra (op bedrijvenplein is een visitekaartje te vinden)

Reanimatie Reanimatie
Reanimatie


18 november 2013:
Kinder - EHBO op de Jonkersvaart

De eerste twee woensdag avonden van november stonden in het teken van de kinder EHBO. De eerste avond moesten we uitwijken i.v.m. het Koor en 10 min gesprekken op school. Gelukkig mochten we de kantine van Timmer Bouw bedrijf Boonstra gebruiken.
Maar de tweede woensdag zaten we passend bij de sfeer in school. 10 Cursisten mochten we begroeten, waarvan meerdere jonge moeders uit Zevenhuizen. Vele onderwerpen zijn aanbod geweest. Reanimeren met en zonder AED, uitvoeren van de Rautek greep & Heimlich manoeuvre bij verstikken of verslikken, ademhalingsweg van een kind vrijhouden, verbanden aanbrengen en mitella aanleggen stelpen van bloedingen, wat te doen bij bot breuk of kneuzing.
En we hebben o.a. stil gestaan bij o.a. een bloedneus, hersenschudding, koortsstuip, astma,infectieziektes, vergiftigingen en verdrinking.

Een ieder was erg enthousiast en er werd ook flink geoefend.
Hopelijk is het niet nodig om thuis of op stage in kindercentrum of op een school gebruikt te maken val al deze informatie.
Maar mochten er wel een noodgeval voor doen, weten er toch weer een aantal mensen meer, wat ze moeten doen in geval van een noodgeval.
Het waren twee leuke leerzame dagen.
Allen gefeliciteerd, met het behaalde diploma.

Kinder EHBO Kinder EHBO


11 november 2013:
Sint Maarten.

De allereerste lampionnenshow, georganiseerd door Vereniging voor Dorpsbelangen "Eendracht Maakt Macht", was een succes.Maar liefst 32 kinderen bezochten de Dorpskamer van 't Jonkertje. Onder ideale weersomstandigheden kwamen de kinderen hun zelfgemaakte, stuk voor stuk schitterende, lampionnen laten zien en zongen hier een prachtig mooi liedje bij. “Sint Maarten, de koeien hebben staarten” werd het meest gezongen, hier en daar afgewisseld met het lange Sintmaarten lied of “Kip Kap Kogel”.
Alle kinderen mochten iets lekkers uit kiezen.

sint maarten sint maarten
sint maarten sint maarten
sint maarten sint maarten
sint maarten sint maarten

Bijdrage: Eline Pijpker en Susanne Ausma (zij hebben geholpen om de kinderen te voorzien van iets lekkers)28 oktober 2013:
Knutselmiddag
.

In de herfstvakantie was er op woensdagmiddag een knutselmiddag voor de jeugd (peuters t/m voortgezet).
De kinderen konden een potje beplakken, bedoeld als waxine lichthouder. Ze konden een leuke kerstkaarten houder maken, pompoenen uithollen en kleuren.
Er waren een aantal kinderen die cupcakjes gingen bakken voor bij de koffie.
Dit allemaal werd georganiseerd door de Werkgroep Activiteiten, onder leiding van Crista, Nienke en Hilda.
Ik mocht hier helpen om mijn maatschappelijk stage uit te voeren, en vond het heel erg leuk om te doen.
Het was een geslaagde middag, met hele leuke knutselwerkjes die de kinderen mee naar huis mochten nemen.

Knutselmiddag Knutselmiddag
Knutselmiddag Knutselmiddag
Knutselmiddag Knutselmiddag

Bijdrage: Eline Pijpker


 

25 september 2013:
WeCycle Actie op 't Jonkertje.

Op 't Jonkertje hebben we t/m 30 november de WeCycle dozen klaar staan om in totaal minimaal 75 apparaten in te zamelen. De opzet van het project is iets veranderd, waardoor we nu een langere periode kunnen inzamelen maar meer spullen per keer in moeten leveren om nog een leuke beloning te krijgen.
De dingen mogen absoluut niet te groot zijn, het moet passen door de opening boven in de doos.


25 september 2013:
O.B.S. ’t Jonkertje officiële  Rots & Water school.


Een unieke school in het Westerkwartier: ’t Jonkertje is sinds vrijdag 6 september de enige officiële Rots & Water school in de omgeving.  De school mag zich nu zo noemen omdat drie leerkrachten de uitgebreide training hebben  volbracht.
Rots en Water is een psychofysieke sociale competentietraining waarbij op een eenvoudige, plezierige en speelse wijze kinderen geleid en begeleid worden in de ontwikkeling van belangrijke sociale en communicatieve vaardigheden .
Op ieder niveau wordt gewerkt aan de ontwikkelingstaken die bij de leeftijd van de leerlingen passen. Het is een prachtige, complete methode waarbij door onderzoek al is vastgesteld dat er goede resultaten mee worden geboekt.
Als team staan we volledig achter het uitgangspunt van de methode: je hebt allemaal je eigen talenten,  ga uit van je eigen kracht! Dit willen wij onze leerlingen heel graag meegeven voor de rest van hun leven!
Behalve de uitgebreide Rots& Water training hebben twee leerkrachten ook nog de specifieke training voor het uitwerken van de lessen in alle groepen van de basisschool gevolgd. Deze beide leerkrachten kunnen  hun collega’s coachen die deze laatstgenoemde training nog niet hebben gevolgd. Op de foto ziet u de drie trotse leerkrachten met hun behaalde certificaten.
Inmiddels zijn we in alle groepen van start gegaan met deze nieuwe aanpak op sociaal emotioneel gebied.

Rots en Water School


14 september 2013:
De Playbackshow.

Anders dan we gewend zijn van vorige jaren hebben we dit jaar de aanvang van de playbackshow een uurtje vervroegd. Dit had te maken met het grotere aantal deelnemers. Afgelopen jaren zagen we de opgaves van de playback iets teruglopen, dat heeft zich dit jaar gelukkig weer gekeerd.
Natuurlijk zijn we erg blij met alle enthousiaste deelnemers en de moeite die iedereen heeft genomen om in de huid te kruipen van zijn/haar idool.
Wij hopen dan ook volgend jaar op weer een heleboel artiesten!!

Ook een groot succes van de avond was natuurlijk niemand minder dan de look a like van ANNIE DE ROOIJ
Een spetterend optreden en geweldig vermaak.
Onze Showhost en DJ van de avond was Rene Kaassoufflé.
De deelnemers zouden zowaar een beetje verloren on stage staan als ze niet warm onthaald zouden worden door Rene. Altijd tijd en aandacht voor iedere deelnemer! Zonder alle gezellige toeschouwers zouden de playbackers geen echte show kunnen geven dus ook iedere bezoeker bedank voor zijn/haar aanwezigheid.

Er waren 12 deelnemende artiesten/groepen voor de jeugd t/m de basisschool.
De uitslag voor deze kinderen was:
1. Lotte Stuut - Emeli Sandé
2. Mathilda Ausma - Amika
3. Iris Pijpker - Kim Lian

Voor de jongeren en de volwassen waren er ? deelnemende artiesten/groepen.
De uitslag hiervan was:
1. Gea v.d. Werk en Bouwina Pronk - Alpenzusjes
2. Esmee Pronk - Pink
3. Johan Melessen - André van Duin

Volgend jaar nieuwe ronden en nieuwe kansen voor iedereen!

Playbackshow Playbackshow

Annie de Rooy Annie de Roo


Vrijdag 13 september 2013
Trekkerbehendigheidswedstrijden:

Bij de mini-behendigheidswedstrijden waren er 24 kinderen die zich hadden opgegeven.
trekkers 0-5 jr

1. Rosanne Cazemier
2. Manon Luders
3. Lenora Louwers

trekkers 6-8 jr

1. Tiemen Luders
2. Youri Tuinstra
3. Kim van Rossum

Trekkerbehendigheid Trekkerbehendigheid
Trekkerbehendigheid Trekkerbehendigheid
Trekkerbehendigheid Trekkerbehendigheid

skelters 7-9
1. Ramon Pronk
2. Julia Cazemier
3. Wessel Zuidema

skelters 10-12jr
1. Kelvin Kloosterman
2. Mathé Pronk
3. Matthijs Boonstra

Trekkerbehendigheid Trekkerbehendigheid

Voor de volwassenen deden er maar liefst 34 trekkerschauffeurs mee.
1. Henk Jan LouwesTrekkerbehendigheid
2. Jille Veening
3. Paul de Boer
4. Jeroen Postema
5. Gerke Vogelzang


11 september 2013:
Kaart en Dart avond in "De Schuur".

Voor de 1e keer in "De Schuur"georganiseerd op de woensdagavond van de feestweek de kaart- en dart avond, het was erg geslaagd!

De klaverjassers hebben 2x16 boompjes gespeeld.
Na het tellen van de punten, rond een uurtje of 12, werden de winnaars bekendgemaakt.

De gelukkige prijswinnaars waren:

1. Marjan Meek
2. Jannes van Rossum
3. Grietje Stuut

Wij danken natuurlijk alle klaverjassers voor hun gezellige deelname.

Bij de darters heeft het spel tot in de late uurtjes geduurd!
Er is fanatiek gegooid en het bleef spannend tot het laatste moment.
Naast de vaste groep deelnemers waren er ook verschillende dames en heren die dit jaar voor het eerst hun pijlen gooiden, heel erg leuk!

De winnaarsronde is gewonnen door:
1. Tonnie Lieuwes
2. Sjirk de Groot
3. Marten Medema

De verliezersronde is gewonnen door:

1. Dennis Melessen
2. Djeffrey Bijma
3. Fokke van Dellen

Graag willen we Marten bedanken voor zijn bijdrage om het darten als vanouds te laten verlopen!


7 september 2013
Mooie verlichte Gondels, met het thema Hobby`s  vaarden zaterdagavond door de Jonkersvaart.

Om 20.45uur ging de Gondelvaart traditioneel van start, met zo`n 14 gondels voort getrokken in één lange rij.
Gelijk bij de eerste bocht waren zoals gebruikelijk wat moeilijkheden,
wat onze gondelvaart zo speciaal maakt. Maar voor alles is een oplossing.
En de Gondels gleden even later met vol pracht met het thema hobby`s door de Jonkersvaart.
Enthousiaste toneelspelers op de boot, voor groot vermaak van het vele publiek op de kant.
Want je komt niet alle dagen een blote vrouw tegen in de Jonkersvaart.
Wat heeft een ieder weer kunnen genieten.
De eerste helft troffen we het met het weer, temperatuur was goed en het was droog.
Helaas bij het keren van de boot, moest dan toch die bui overkomen.
Maar voor velen mocht dat de pret niet drukken, en bleven de gondels aanmoedigen,
en de amateurband bleef enthousiast door zingen tot aan het eind.
We mogen als zowel de bouwers als alle vrijwilligers, die dit medemogelijk hebben gemaakt,
weer terug kijken naar een zeer geslaagde Gondelvaart met zo`n 2500 belangstellenden van buiten het dorp.
Met trots mochten wij de Burgemeester dhr. Kosmeijer van Marum begroeten.
Samen met zijn vrouw hebben zij erg genoten van alle Gondels, de organisatie even als het feest in “De schuur”.
Samen met de voorzitster ven EMM, heeft hij de prijsuitslag bekend gemaakt in “De schuur”.
En met groot genoegen van zowel de Jury als het Publiek mocht de Gondel “modeltrein bouwen”,  de bouwers “van Buutn oaf”.  zich vereren met de eerste prijs.
Zij gingen met twee welverdiende bekers naar huis.

Beoordeling van de jury:
  1. Modeltrein bouwen (Van Buutn oaf)
  2. Koken (De Doppers)
  3. Hout carving (De Invallers)
  4. Vissen (MikMak)
  5. Tuinieren (Jeugd van Tegenwoordig)
  6. (gedeelde 6e plaats) Schilderen (De Gondelguppen) en Pokeren (BZN)
  7. Fietsen ('t Buurtje)
  8. Jagen (Gondeljager)
  9. Amateur band (De Basisschool Bouwers)
10. Vogelen (Junioren)
11. Ontspannen in het café (Deurdouwers)

Beoordeling van het publiek:
  1. Modeltrein bouwen
  2. Vissen
  3. Tuinieren
  4. Vogelen
  5. Schilderen en Amateurband
  6. Hout carving
  7. Pokeren
  8. Fietsen
  9. Ontspannen in het café
10. Koken
11. Jagen

Fotos volgen z.s.m.


6 september 2013
Gevel- en/of tuinverlichting:

Vrijdag avond werden de tuinen deskundig beoordeeld.
Hieronder de uitslag van de gevel- en/of tuinverlichting:

1. Fam. J. Melessen
2. Fam. W. Melessen
3. Fam. J. Wiersema

Allemaal van harte gefeliciteerd!


28 augustus 2013:
VRIJWILLIGERS GEVRAAGD:

CAMERAMAN / VROUW:

 Voor EMM zijn wij op zoek naar vrijwilligers die tijdens de activiteiten / evenementen willen filmen.
 Lijkt het je leuk om o.a. de gondelvaart, de spelletjesmiddag en/of de playbackshow mooi in beeld te brengen?
 
 Bel dan met Elske Smeding 06-21501382 of stuur een mailtje naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.


cameraman


PARCOURS BEDENKEN/ UITZETTEN:

Voor EMM zijn wij op zoek naar creatieve enthousiaste vrijwilligers voor de mini-trekkerbehendigheid.
De vrijwilligers die dit de voorgaande jaren altijd voor ons hebben gedaan willen graag het stokje overdragen aan een nieuw team.
Zij zijn graag bereid om hun ervaring en ideeën te delen.
Lijkt het je leuk om de baan voor skelters en traptrekkers te bedenken en uit te zetten?

Bel dan met Ruben Dijkhuizen 06-57598385 of stuur een mailtje naar
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.


25 augustus 2013:
Viswedstrijd:

Mede dankzij het schitterende weer was het een succesvolle viswedstrijd vanmiddag.
Er lagen maar liefst 28 hengels in het water.
Van al deze vissers waren er 13 die achter het net visten en geen enkele vis hadden gevangen.
De prijs ging dit jaar naar René Siertsema. Hij had de langste vis (21cm) gevangen.
Ook kreeg René Siertsema een prijs voor de meeste gevangen vis. Hij had maar liefst 8 vissen aan de haak geslagen. Gert Jan de Vries had er 5 gevangen en daarna kwam Marit Buma, zij had er 3 gevangen.

Het was een zeer geslaagde wedstrijd met fantastisch mooi weer een vele toeschouwers.
Viswedstrijd Viswedstrijd
Viswedstrijd Viswedstrijd
Viswedstrijd Viswedstrijd


 

16 juni 2013:
Fietstocht Jonkersvaart, geen vrijdagavond maar eens op een zondagmiddag.

De jaarlijkse fietstocht, dit jaar op een andere manier.
AmbulanceZorg Groningen, locatie Niebert werd begroet door 70 belangstellende fietsers. We waren zeer verheugd, met zo`n mooie opkomst.
Het was goed fiets weer. Nadat men zich verdiept had in het werk van de hulpverleners, incl. een kopje koffie en wat lekkers.
Kreeg men op de terugreis na een prachtige fietstocht ook een rondleiding op het boerenbedrijf van Fam. Pronk aan de Jonkersvaart. 
Eenmaal terug bij `t Jonkertje brak zelfs de zon door, en stond de BBQ pan al klaar voor een lekkere warme hap.
EMM en de Activiteiten commissie en zo te horen voor alle fiets deelnemers was het een geslaagde zondag middag.


 29 mei 2013:

Goed onderwijs voor “Hoofd, hart en handen” op OBS ‘t Jonkertje.

In veel schoolvisies wordt genoemd dat een kind zich moet ontwikkelen op alle gebieden, namelijk: “Hoofd, hart en handen”.
Dit wordt op OBS ’t Jonkertje niet alleen op papier genoemd, maar is ook in de praktijk heel duidelijk terug te zien.

Het “hoofd” komt ruimschoots aan bod in alle vakken die op school worden gegeven: de kwaliteit en de resultaten van de school worden zowel door het bestuur als de inspectie als goed beoordeeld.

Het “hart” staat centraal in de veilige, gestructureerde omgeving die er aan alle leerlingen wordt geboden. Maar het komt met name in de lessen sociale vorming aan bod, zo zijn er op school specialisten aanwezig die de training “Rots en water” hebben gevolgd die leerlingen helpt stevig in hun schoenen te staan. Eén middag in de week worden er gezelschapsspelletjes gedaan, zodat de leerlingen leren om te gaan met spelregels, winnen én verliezen!

De “handen” worden sinds kort niet alleen bij de creatieve vakken gebruikt, maar de leerlingen kunnen ook werken in de aangelegde schooltuin. Het plein is verfraaid met bloembakken en kasjes waarin heerlijke dingen groeien. De leerlingen van groep 1, 2 en 3 gingen aan de slag in de schoonheidssalon, waarvoor alle moeders als Moederdagcadeautje een tegoedbon hadden gekregen.

“Hoofd, hart en handen” zijn ook tijdens de schoolreisjes eind mei weer volop aan bod gekomen: groep 1 t/m 5 ging naar Aeolus waar allerlei leuke en leerzame proeven konden worden gedaan en waar ook het spelen aan bod kwam. De groepen 6, 7 en 8 hebben drie dagen volop in de natuur van Schiermonnikoog kunnen genieten en leren. Hoewel de leerlingen van groep 6 relatief gezien nog jong zijn, was het voor hun zelfstandigheid ook goed om -samen met groep 7 en 8 en de begeleiders- eens een aantal dagen onder moeders vleugels uit te zijn.

Een heel scala aan activiteiten maar u ziet het: op ’t Jonkertje doen we wat we beloven en we doen het nog goed ook!

Jonkertje Schoolreisje


22 mei 2013:

DORPENRONDE GAAT NIET DOOR:

Beste Dorpsgenoten.

Vandaag heeft de gemeente Marum aangegeven de dorpenronde van 28 mei a.s. te moeten verschuiven. Dat is enerzijds jammer. Het levert ons echter ook een voordeel op! Op de nieuw te plannen avond komt de nieuwe burgemeester mee om met ons als bewoners van Jonkersvaart kennis te maken.

Zodra de datum is vastgesteld, melden we dat via website en/of berichtje in de brievenbus.


14 mei 2013:

Onderstaande oproep kwam binnen via de mail, en langs deze weg willen wij iedereen vragen om de petitie digitaal te ondertekenen.

g2kt3mrgav 620

KLEINE SCHOLEN, HET HART ÉN DE TOEKOMST!

Kleine scholen in dunbevolkte gebieden zijn doorgaans het hart van de gemeenschap. 

Wij, kinderen en ouders op kleine scholen, willen graag onze mening laten weten richting de Onderwijsraad én politiek Den Haag.

Deel deze boodschap!             Teken onze Petitie en steun ons!


Geachte kleine school,

De kleine school houdt de samenleving bijeen en is de motor achter vele activiteiten in het dorp.

De Onderwijsraad heeft recentelijk het advies gegeven om basisscholen onder de 100 leerlingen te sluiten. Politiek Den Haag heeft haar bedenkingen over dit advies, wel overwegen zij de kleinescholentoeslag in te trekken. Indien dit gebeurt, treft dat alle scholen onder de 145 leerlingen. Jaarlijks ontvangen scholen kleiner dan 50 leerlingen 7.000 tot 12.000 per leerling. Op scholen van 50 tot 145 leerlingen bedraagt deze subsidie tussen de 4.000 en 5.000 euro. Verdwijnt deze subsidie, gaat alsnog de deur op slot bij veel kleine scholen! Daarnaast zijn wij ook van mening dat een ‘gulden middenweg’, bijvoorbeeld een leerlingen norm van 50 niet gewenst is. De selectie criteria voor bestaansrecht van kleine scholen moet gekoppeld zijn aan kwaliteit van onderwijs én de toegevoegde waarde betreffende de leefbaarheid in kleine kernen.

Scholen zijn het hart én de toekomst voor een kleine kern of dorp!

Wat kunnen wij gezamenlijk doen?
Onze stichting Behoud Kleine Scholen heeft een petitie aangemaakt op internet. Deze petitie wordt 28 mei aangeboden aan de Tweede kamer. Op 4 juni as zal het onderwerp in de Tweede kamer besproken worden en de definitieve beslissing over dit onderwerp genomen worden.
Laten we er samen voor zorgen dat de petitie in grote getalen wordt ondertekend! Actie materiaal welke ingezet kan worden middels Twitter, Facebook en overige media, is te downloaden van onze site.

Wat vragen wij van u?
• Ouders, dorps- en gemeenteraden aanspreken deze boodschap te verspreiden
• Oproep middels social media om de petitie te tekenen, gebruik  #behoudkleinescholen
De link naar het petitieadres is http://petities.nl/petitie/behoud-kleine-scholen
• Het actie materiaal printen en ophangen bij de sporthal, supermarkt, bibliotheek, etc.

De petitie gaan we overhandigen aan de Tweede Kamer. Wij hopen op een maximaal aantal ondertekeningen waardoor we gezamenlijk de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Sander Dekker, kunnen overtuigen om kleine scholen bestaansrecht te laten behouden.

Laat onze dorpen geen spookdorpen worden en doe mee!!

Hartelijke groet,
Stichting Behoud Kleine Scholen
www.behoudkleinescholen.nl


BLOEMENPRACHT:

Bloemenpracht  Bloemenpracht
Narcissen  Tulpen


4 en 5 mei:
Activiteiten op de Jonkersvaart, in samenwerking met het Oranje comité van Marum.

Zaterdagmorgen werden er al vroeg vele potten koffie gezet en cake gesneden, en niet voor niets. De wandeltocht “sluiproutes” de 15 en de 25 kilometer kwam over de Jonkersvaart.      

Er waren twee stempel en rust posten, zowel bij het Jonkertje als bij Fam. Jan en Annemarie Ausma. We mochten wel zo`n 150 mensen begroeten, het was een gezellig komen en gaan. De mensen waren goed te spreken, over de mooie paden, fleurige bloemen, fris ruikende toiletten en het heerlijk gezette kopje koffie met cake. Waar men buiten heerlijk van kon genieten.

4 mei 4 mei

DODENHERDENKING

Ieder heeft op zijn eigen manier, eigen plaats 2 min. stil kunnen staan. Jonkersvaart als dorp heeft dit jaar al vlaggend stil gestaan, bij de dodenherdenking.

Sinds wij als dorp een eigen vlag hebben, staat er mooi centraal een vlaggenmast op de Jonkersvaart, bij de sluis. Daarom heeft de vlag op `t juiste moment half stok gehangen.

“VRIJHEID SPREEK JE AF”

Zondag morgen 5 mei, zijn we met een aantal van het bestuur al vroeg naar het gemeenthuis van Marum vertrokken. Hier stond om 8.00 uur de koffie voor ons klaar. Maar waarom, zult u denken.

Bevrijdingsdag met Marum als gastgemeente van de provincie Groningen;

Dit jaar is Marum uitgekozen als gemeente die namens de provincie het bevrijdingsvuur in Wageningen mocht gaan ophalen. Een groep lopers van Lifestyle Center Marum heeft in een estafetteloop het vuur van Wageningen naar Marum en Groningen gebracht.
Gemeente Marum, is niet alleen het dorp Marum, dus was het bestuur van de Jonkersvaart uitgenodigd om vanmorgen 8.00 uur ook het bevrijdingsvuur vanaf het gemeentehuis naar ons dorp te brengen, zodat ook in ons dorp het bevrijdingsvuur mocht branden. Even zo alle ander dorpen van de gemeente Marum.
Nadat wij het vuur in ontvangst hebben genomen, zijn wij met de groep van de Wilp opgelopen, op het punt waar zij hun eigen weg gingen vervolgen, hebben we nog even een moment genomen om dit bijzonder symbolisch evenement vast te leggen.
Eenmaal aangekomen op de Jonkersvaart, hebben we de fakkel omgewisseld voor een mooie olielamp, die de hele dag heeft mogen branden onder wederom nu in top gehesen Nederlandse vlag.

5 mei 5 mei
                   5 mei 5 mei


 In de afgelopen maanden hebben wij diverse nieuwberichten op de site geplaatst; regelmatig schonen wij deze op, maar ze gaan niet verloren: kijk maar bij het submenu Nieuwberichten archief.