Jonkersvaart.jpg

In deze rubriek is het spotlicht gericht op bedrijven uit Jonkersvaart. Van de volgende bedrijven is een interview geplaatst:
1. Powerplus Tools
2. Russchen
3. Séan Design.

 


23 juni 2012:
Deze keer willen we de aandacht vestigen op het bedrijf Séan Design. Het is gelegen aan de Jonkersvaart 118 te Jonkersvaart. We hebben een interview met de oprichter en eigenaar Sebastiaan Kooistra.

sean design 1 640x410

Kun je een omschrijving geven van het bedrijf?
We houden ons bezig met het op maat maken van meubels zoals tafels, kasten, keukens, badkamers (wandmeubels), balies en winkelinrichting zowel voor particulieren als bedrijven.  Dit alles kan vervaardigd worden van hout, kunststof, graniet/composiet, glas en/of roestvrij staal.  De klant komt met een gericht plan, een ontwerp, maar ook kunnen we het gehele ontwerp voor onze rekening nemen.  Kortom maatwerk voor uw gehele interieur. Tevens leveren we gespoten meubels.
De tendens is strak modern.  Bijvoorbeeld zwart hoogglans, hoe meer het glimt hoe beter. Eigenlijk vervaardigen we liever producten uit klassiek hout, dan is het meer ambachtelijk, maar de klant is koning.
Sebastiaan wijst nog op het feit dat hij alleen FSC gekeurd hout gebruikt. Hij noemt een voorbeeld van teakhout dat in 30 jaar in Indonesië klaar moet zijn voor de productie. Tegenwoordig worden er dan wat groeimiddelen toegevoegd, een soort Pokon, en zijn de bomen in 10 jaar klaar, vergelijkbaar met een plofkip. Dergelijk hout wordt door Sebastiaan niet gebruikt.

Wanneer heb je het bedrijf opgericht en vanwaar de naam Séan Design?
In 2005 ben ik eerst van huis uit begonnen, deed ik alles via internet. Eerst in Leek en daarna heb ik me gevestigd in Jonkervaart. Ik had klanten door het gehele land, maar nu voornamelijk in de drie noordelijke provinciën. En de naam is een combinatie van Sebastiaan en Annemarie, mijn vrouw.

Wat is je functie en wat zijn je taken binnen het bedrijf?
Ik ben de eigenaar en werk drie dagen in de werkplaats, maak dan de meubels en verder werk ik twee dagen aan eventuele tekeningen en hou me bezig met overige werkzaamheden. Annemarie doet de administratie.

Hoeveel werknemers heeft het bedrijf in dienst?
Er zijn twee fulltime werknemers. Chiron  Schut heeft de opleiding voor meubelmaker aan het Noorderpoort college gevolgd en Ronald Buursma komt van een concurrent. Ikzelf bedenk de ontwerpen en gezamenlijk voeren we het uit.

Wie zijn je klanten?
Zowel particulieren als bedrijven, voornamelijk keukenzaken, meubelzaken, maar ook werk ik samen met architecten.

Zijn er ook werkzaamheden die je  liever niet doet?
Ja, opdrachtbevestigingen maken en administratieve rompslomp.

Wat zijn tot nu toe de hoogtepunten voor het bedrijf geweest?
Voor mij zijn het hoogtepunten als een klant reclame maakt voor het bedrijf en er daardoor nieuwe klanten komen. Of als een klant zegt dat hij het product mooier vindt dan hij had gedacht.  Een echt hoogtepunt was de inrichting van het kantoor van Rodenstock in Groningen.

Waar ligt de kracht van het bedrijf?
Kwaliteit voor een betaalbare prijs. Voorts het feit dat we zelfuitvoerend zijn en niet te vergeten het persoonlijke contact. Dat is voor mij erg belangrijk, de klant denkt met me mee.
Op de vraag of er eventuele opvolgers zijn schiet Sebastiaan in de lach. Hij heeft twee kinderen, zijn zoon Daan en zijn dochter Lynn. Zijn zoon is zes. Nog even afwachten dus.

Maak de zin af: wij (als bedrijf) zijn pas echt tevreden als……
De klant ook tevreden is!

Je komt uit Roden, hoe vind je het om in Jonkersvaart te wonen?
Het bevalt ons hier prima, het is erg landelijk gelegen, heerlijk rustig. Ik moet wel zeggen dat we toch meer gericht zijn op Zevenhuizen, de kinderen gaan daar ook naar school, naar Het Veenpluis. Maar aan activiteiten doe ik wel mee. Naar een toneeluitvoering  ben ik echter nog nooit geweest.

Heb je buiten het werk nog tijd voor hobby’s?
Ik doe aan hardlopen, drie keer per week vijf kilometer. Begin dit jaar merkte ik dat ik een beetje was gegroeid en dat wilde ik veranderen. Door het hardlopen is me dat aardig gelukt. Ook doe ik nog aan voetballen en last but not least: mijn gezin. Daar besteed ik ook erg graag mijn vrije tijd aan.

Wie zou je  voor het volgende interview “bedrijf in beeld” willen uitnodigen?
Het lijkt me interessant om iets meer te horen over het hoveniersbedrijf van Ronald Hummel.

sean design 2 sean design 3


10 april 2012:

russchen

Onder het genot van koffie en koek had ik op 4 april een interview met Johannes en Riekje Russchen. Het bedrijf van Johannes en Riekje stond bekend als Landbouw-mechanisatiebedrijf en Technisch Buro J. Russchen. In september 2011 is een deel van de werkzaamheden beëindigd. Mede door de ontwikkelingen in de agrarische sector is Johannes gestopt met de verkoop en het onderhoud van tractoren, landbouwwerktuigen, melkinstallaties en aanverwante artikelen. Ook de aanleg van cv-, gas-, water en elektra-installaties stopten toen.  Nu houdt Johannes zich nog bezig met de verkoop en onderhoud van Stiga tuin- en parkmachines en aanverwante artikelen.

Hoe is je bedrijf ontstaan?
In 1938 zijn mijn ouders hier op de Jonkersvaart komen wonen, in een geheel nieuw pand met een kleine smederij. Ik geloof dat ze zelfs personeel hadden. Later is het werk van de smederij uitgebreid met mechanisatie- en installatie werkzaamheden. Mijn broer en ik werkten inmiddels mee. Mijn broer was gespecialiseerd in de aanleg van gas en water. Ikzelf heb na de MULO en MTS de opleiding elektra-installateur gevolgd. Toen pa in 1980 overleed hebben wij het bedrijf over genomen en zijn we eigenlijk op de zelfde voet verder gegaan. Mijn broer was toen bij mij in dienst. In totaal hadden we toen  6 mensen in dienst.
Toen een paar jaar geleden het aantal agrariërs terugliep kwam er meer werk uit de richting van de tuinbouwers. Met name de vraag naar  grasmachines en het onderhoud hiervan trok aan. Mensen gingen meer geld aan hun tuin besteden.
Vorig jaar september zijn we dus met een deel van onze werkzaamheden gestopt. Zo’n besluit neem je niet zomaar, daar zijn Riekje en ik al langer mee bezig geweest. De keuze om te stoppen werd wel versneld door de crisis en onze leeftijd. Al met al was het toch een emotioneel moment. Het is toch je bedrijf waaraan je je hele leven hard en met veel plezier gewerkt hebt.  We hebben veel kaarten gekregen, dat was mooi.  Nu mis ik de contacten en aanloop. Het is moeilijk een duidelijke dagindeling te maken. Je hebt meer tijd nu en ik denk dat drukte niet ongezond is. Nu hebben we nog de verkoop en onderhoud van tuinmachines.

Wat zijn je taken binnen het bedrijf?
In het begin was ik medewerker, in loondienst bij mijn pa. De taken liepen toen een beetje in elkaar over; er was niet echt iets afgesproken. Toen mijn pa overleed moesten we alles zelf doen. Van melkmachines repareren, het installeren van cv, water, gas en elektra tot het repareren van wasmachines en tv’s. Eigenlijk repareerden we alles wat gemaakt kon worden.
Sinds september zijn mijn taken de verkoop en reparatie van tuinbouwmachines.

Hoeveel werknemers heeft je bedrijf in dienst?
Op het moment alleen ik. In de loop van de jaren zijn we teruggegaan van 6 naar 1 werknemer. De laatste jaren werkte ik met een oproepkracht.

Wie zijn/waren je klanten?
Voor het grootse deel kwamen die uit de agrarische sector, zeg maar boeren. Maar ook particulieren voor de wasmachines en tv’s. Een groot deel van de mensen die ik vroeger als boer als klant had, zijn hier nu particulier als klant.

Zijn er ook werkzaamheden die je liever niet doet?
Ja. De administratie. Het moet wel gebeuren maar het is niet mijn  favoriet. Riekje doet de administratie. Vroeger deed ze dat op de typemachine. Tegenwoordig op de computer. ’s Avonds keek ik dan de administratie na en vulde het werkloon in. Mijn pa en ma hielden vroeger alles bij in een schrift. Alle namen van klanten door elkaar. Later ben ik overgegaan op een systeem om de klanten op alfabetische volgorde in een boek te noteren. Zo kon ik ze veel gemakkelijker terugvinden. Ik werk niet met losse briefjes….daar ben ik allergisch voor!

Wat zijn tot nu toe de hoogtepunten van het bedrijf geweest?
Onze overname in 1981 was een belangrijke gebeurtenis, een keerpunt. Maar geen hoogtepunt. Het was voor mij een belangrijk gebeuren, voor het bedrijf weet ik het niet.  Eigenlijk lagen de hoogtepunten van het bedrijf voor de overname. Toen ontwikkelde de agrarische sector zich enorm. De boeren gingen toen over van het paard naar de trekker en andere mechanisatie. We gingen over van het beslaan van paarden naar het onderhoud van trekkers en machines. Al voor dat ik het bedrijf overnam bouwde mijn vader zijn eerste luchtwagen . Eerst had je de boerenkarren met houten wielen. Daarna kwamen de landbouwwagens op luchtbanden.

Waar ligt de kracht van het bedrijf?
Service! Dag en nacht. Hoewel dat ook iets is dat je kan maken of breken. Er kan misbruik van gemaakt worden. Maar als mensen je ’s-avonds bellen of de melkinstallatie gerepareerd kan worden, dan ga je. Voor klanten is dit erg belangrijk, een noodzaak. En je doet het graag want je bedrijf moet ook vooruit. Riekje voegt nog toe dat Johannes altijd erg standvastig is met zijn prijs. Hij geeft niet toe als iemand wil handelen. Iedereen betaalt hetzelfde. Hij maakt geen onderscheid.

Is je bedrijf geworden wat je ervan verwacht had?
Tja, ik weet eigenlijk niet of het helemaal geworden is wat ik gedacht had. Ik had misschien gedacht dat er een opvolger zou zijn. Maar dat het niet helemaal geworden is wat ik ervan verwacht had, bracht de tijd ook met zich mee. De ontwikkelingen gingen door en ik had er de middelen niet voor om mee te ontwikkelen. De boerenbedrijven werden groter en mede door opvolging of overname ging men zich breder oriënteren, Riekje voegt toe: Johannes zette het bedrijf van zijn ouders voort, hij bouwde niet iets nieuws op. Na die overname was het moeilijk voor hem om zichzelf te ontplooien, daar hadden we de middelen niet voor. En misschien is Johannes ook te voorzichtig geweest. Hij is een goed vakman, kan bijna alles oplossen en de werkuren werden dan ook niet altijd doorberekend.

Hoe ziet je bedrijf er over 10 jaar uit?
Over 10 jaar ben ik 77. Ik denk niet dat ik dan nog machines repareer. Nou ja, misschien die van mijn zoon en dochters.

Maak de zin af: wij als bedrijf zijn pas tevreden als……
……De klant tevreden is!

Heb je buiten je werk nog tijd voor hobby’s?
Ja, volleybal. En sinds kort heb ik een bestuursfunctie bij museum het Rieuw in Nuis.
En verder is mijn werk is altijd mijn hobby geweest.

Wil je verder nog iets aan dit interview toevoegen?
Tja…Er zijn vast heel veel dingen,…maar dat schiet me nu niet te binnen.

Wie wil je uitnodigen voor een volgende interview ‘Bedrijf in beeld’
Eh…de interieurbouwer aan het eind van de Jonkersvaart...Sean Design. Daar weet ik niet zo veel van en daar wil ik wel iets meer van weten.


Na het interview zijn we foto’s gaan maken op de grasmachines die Johannes al buiten uitgestald had. Riekje wilde in eerste instantie niet op de foto maar gelukkig ging ze na enig aandringen overstag.


4 april 2012:

powertools

 

Een gesprek met Carolien Bies uit Jonkersvaart inzake Powerplus Tools Nederland BV.

powerplustools

Kun je  een omschrijving geven van jullie bedrijf ?
Wij hebben een bedrijf in ruwweg gezegd werkplaatsinrichting voor particulieren en bedrijven. We hebben een internetwinkel en een mooie showroom waarvan de verkoop ongeveer fifty-fifty is.

Wanneer is het bedrijf opgericht ?
In 2003. We zijn begonnen in een oude school.Vanaf 2009 hebben we een pand op een  A-lokatie langs de A7 bij Heerenveen.

Wat is je functie en wat zijn je taken binnen het bedrijf?
Ik doe de boekhouding binnen het bedrijf. En samen met de andere medewerkers proberen we er een klantvriendelijk bedrijf van te houden.

Hoeveel vestigingen heeft het bedrijf en waar zijn deze gevestigd?
Wij hebben 2 vestigingen. 1 in Heerenveen en 1 in Duitsland. Dat zijn aparte bv´s. Het  zijn eigenlijk zelfstandige ondernemingen.

Hoeveel werknemers heeft het bedrijf in dienst?
In Heerenveen werken 3 fulltime medewerkers en 2 parttime.
In Duitsland werken 4 fulltime medewerkers.

Wie zijn jullie klanten?
Dat is heel ruim. Veelal mensen die van knutselen aan auto of motor houden. Ook scholen (werkbanken) en garages behoren tot onze klanten. We hebben een speciale showroom waar we opstellingen hebben gemaakt hebben van diverse werkplaatsen. We kunnen alles uit voorraad leveren.

Zijn er ook werkzaamheden die erbij horen maar die je liever niet doet?
Ja…als ik eens medewerkers op hun vingers moet tikken als ze het werk niet goed doen. Grote mensen controleren is niet leuk.

Wat zijn tot nu toe de hoogtepunten voor het bedrijf geweest?
De hoogtepunten? Dat is een beetje vreemde vraag. Ons grote voordeel is dat het bedrijf op een toplokatie zit. Een zicht locatie langs de A7. (aflslag Tjalleberd) Je kunt nu merken dat het bedrijf groeit, meer naamsbekendheid krijgt. Dit komt ook omdat we sinds een paar jaar op beurzen staan en veel adverteren in magazines en kranten.

Waar ligt de kracht of de voorkeur van het bedrijf?
We willen eigenlijk zoveel mogelijk mensen in de winkel hebben omdat we dan het product goed kunnen laten zien. Ook kunnen we dan laten zien dat er diverse mogelijkheden zijn om een werkplaats in te richten en de prijs/kwaliteit verhouding laten zien.

Zijn er opvolgers?
Nee, we zijn zelf nog niet aan pensioen toe.

Maak de zin af : Wij als bedrijf zijn pas echt tevreden als…
….de klant met een tevreden gevoel de winkel verlaat en nog een keer terugkomt. En we willen graag dat de medewerkers zo op elkaar ingespeeld zijn dat ze als team elkaar kunnen opvangen bij eventueel ziekte of vakantie.

Hoe ziet uw bedrijf er over 10 jaar uit?
Hopelijk is ons bedrijf over tien jaar nog even bruisend als het nu is en is Powerplustools een begrip in Nederland en Duitsland.

Heb je nog tijd voor hobby’s?
Ja, ik mag graag in de tuin werken en ik houd van lezen.

Wil je verder nog iets toevoegen aan dit interview?
Ik vind het een heel leuk initiatief van het dorp Jonkersvaart. Waar een klein dorp al niet groot in kan zijn. En ik wens jullie veel succes bij de volgende interviews.

Het loste enkele van de issues in verband met cialis in andere. Je vrienden moet alles te zeggen voor het begin van dieren cialis kopen en je meer over dit medicijn te vertellen.