Jonkersvaart.jpg

15 april 2013:
Wijziging webmaster

Met ingang van heden heeft Liekel van Midlum zijn functie als webmaster neergelegd. We bedanken hem voor zijn inzet van de afgelopen jaren voor de website.
Zijn taken worden overgenomen door Fokke van Dellen.
Het mailadres, waar stukken voor de website naar toe gestuurd kunnen worden blijft:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.

We hopen op een goede voortzetting van de website.
Helga Pijpker en Fokke van Dellen
Webmaster

 


1 april 2013:
Paaseieren zoeken.

In verband met de vroege pasen hadden we een KOUDE maar prachtige ochtend.
Het zonnetje scheen en de wind was gelukkig wat minder dan de dagen ervoor. 
32 enthousiaste kinderen zijn weer op zoek geweest naar 150 vrolijk gekleurde eieren.
De paashaas stond al te wachten toen de jeugd het bos in kwam met een mandje heerlijke chocolade eitjes waarvan iedereen heerlijk heeft gesnoept.
Na de verkenningsronde van het zoekgebiedje mochten de jongsten samen met hun ouders als eerste op zoek. Kort erna volgde de rest van de jeugd.
Van de 150 verstopte eieren zijn er 147 teruggevonden.

Nikki Stuut was de gelukkige vinder van het gouden ei dit jaar.
Dat is veel geluk hebben in haar laatste schooljaar, goed gedaan Nikki!!

Wessel Zuidema mochten we feliciteren omdat hij met zijn 12 eieren het grootste aantal gevonden eieren had. Goed gedaan!!

Bij vertrek uit school hebben alle kinderen nog een heerlijke paashaas meegekregen. 
Wij vonden het weer erg gezellig en willen graag alle deelnemers en hun ouders bedanken voor hun deelname!

 Op naar Pasen 2014! 

Op weg naar het bos Er word druk gezocht
Tellen van de eieren De prijswinnaars

 

Nikki de winnaar van het gouden ei 


28 maart 2013:
't Jonkertje begroet de lente!

Buiten is het nog koud, ’s nachts vriest het en af en toe zijn er zelfs weer sneeuwbuitjes, maar op O.B.S. ’t Jonkertje is de lente met open armen begroet!
In de kleutergroepen zijn er kuikentjes uit het ei gekropen en er was een lammetje op visite dat in de klas de fles kreeg!

En op donderdag 28 maart mocht iedere leerling twee personen uitnodigen om mee te doen aan de Paaslunch. Ook de “Schoolkringleden” (een groep betrokken dorpsgenoten en oud-ouders) waren hiervoor uitgenodigd.

Het was een gezellig en lekker lopend buffet, dat door de leerlingen samen met de juffen en de oudervereniging was voorbereid en in de “Dorpskamer”, de gemeenschapsruimte van de school, werd geserveerd.

De school was op zijn Paasbest: reden genoeg om vrolijk te zijn op ’t Jonkertje; een gezellige school met betrokken ouders én ook een kwalitatief goede school waarvan de opbrengsten voldoende zijn en zelfs steeds verder verbeteren!

En nu nog een beetje mooier weer zodat we met het project “schooltuintjes” kunnen starten, zodat we bij de volgende lunch verse groente uit eigen tuin kunnen plukken. 

Paasbuffet  Paasbuffet 


7 maart 2013:
Werkgroep Jonkersvaart Knaptop.

Donderdag 7 maart hebben wij samen met de kinderen van groep 7 en 8 van het Jonkertje (en met Jannes van Rossum en Ruben Dijkhuizen) de bomen rondom het speelveld gesnoeid.
De gesnoeide taken en stronken hebben we gekloofd en opgestapeld. Het was een leuke en leerzame middag.

Bijdrage: Ellert Jan Pijpker en Rick Stuut

Werkgroep Knaptop en groep 7 en 8  Werkgroep Knaptop en groep 7 en 8
Werkgroep Knaptop en groep 7 en 8  Werkgroep Knaptop en groep 7 en 8


1 maart 2013:
Gondelbouwersavond

Ondanks dat er maar weinig gondelbouwers naar deze avond zijn gekomen, was het een geslaagde en gezellige avond.
Het nieuwe thema voor de aankomende Gondelvaart is : “Hobby’s” 

Gondelbouwersavond  Gondelbouwersavond
Gondelbouwersavond  Gondelbouwersavond


12 februari 2013:

Sjoerd Postema ziet abraham.
Langs deze weg nog van harte gefeliciteerd.

50 jaar sjoerd postema


11 februari 2013:
Zangkoor Jonkersvaart viert 30-jarig jubileum


zang30 2
zang30 1 

In een feestelijk versierd 't Jonkertje werd op woensdag 6 februari jl.  het 30 jarig jubileum van het zangkoor gevierd. Wietze Buma opende de avond met een terugblik op de afgelopen jaren en reikte bloemen uit aan jubilarissen, niet degenen die al 30 jaar lid zijn –die zijn 5 jaar geleden al in het zonnetje gezet- , maar aan Fenje de Vries  en Hilda Tuinstra (resp. 27 en 25 jaar lid) en natuurlijk aan Greet Luppes, dirigent van het 1e uur.
De feestcommissie had flink uitgepakt met een champagne bij binnenkomst, eigen gebakken tulband, heel veel lekkere hapjes, een cadeautje bij vertrek en een spelprogramma met quizzen. Natuurlijk werd er volop gezongen, ook door de meegekomen partners  (nieuwe leden in spé??).

zang30 3  zang30 4


9 februari 2013:
Dwaaltocht met opdrachten

1 februari was er weer een "dwaaltocht met opdrachten" in Jonkersvaart.
Er werd net als voorgaande jaren in groepjes gestart vanuit de Watertuin. Het miezerde een beetje en het was koud, maar dat was voor de 48 deelnemers geen bezwaar.

De groepjes werden gebracht naar Hagedoornseweg tussen de Molenweg en de Carolieweg. Vanaf hier begon de, door de heren van EMM bedachte, dwaaltocht en moesten de deelnemers de vele pijlen volgen.

Halverwege de barre tocht kreeg men een heerlijke versnapering. De familie Arends had de achterste schuur beschikbaar gesteld voor deze gelegenheid. Na een beker warme chocolademelk en een overheerlijk broodje rookworst gingen de deelnemers verder richting de Watertuin.
In de Watertuin kon iedereen zich na afloop weer lekker opwarmen.

Nadat alle groepen binnen waren mocht het bestuur zich buigen over de antwoorden. De drie winnaars, dus het groepje met de meeste goede antwoorden, kreeg na afloop een heerlijk winterpakket, waar ze op een ander moment nog eens samen van kunnen genieten.

1. Rick, Erwin, Ellert Jan, Robin, Chantal (totaal 155 punten)
2. Bianca, Lammert, Sebastiaan, Evelien, Gerard, Ingrid, Richard, Ina (totaal 150 punten)
3. Moniek, Eline, Erik, Wienard, Martijn, Jetze (totaal 140 punten)

De avond werd gezellig afgesloten met een hapje en een drankje.

Dwaaltocht  Dwaaltocht

Dwaaltocht  Dwaaltocht26 januari 2013:
Schaats- en prikslee wedstrijden

De ijswedstrijden zijn een groot succes geworden. Ze vonden plaats bij de familie v.d. Ploeg. Ondanks de sneeuw en de kou mochten we ons verheugen over de grote opkomst. En natuurlijk al die mensen die kwamen om aan te moedigen vanaf de wal. Er werd hard geschaatst, geprikt tijdens het priksleeën en gelachen natuurlijk, om de hilarische momenten. De familie v.d. Ploeg stelde voor deze gelegenheid hun garage beschikbaar om even bij te tanken, er was koek en zopie en verder was hun terrein voorzien van een aantal vuurkorven, waarbij mensen even lekker op konden warmen.

Schaatsen:
5 t/m 7 jaar:
1. Wessel Stuut
2. Ymte van Beers
3. Christa de Vries

8 t/m 12 jaar:
1. Gertjan de Vries
2. Ramon Pronk
3. Iris Pijpker

13 t/m 15 jaar:
1. Rick Stuut
2. Martijn Pijpker
3. Ines Pronk

Priksleeën:
Jeugd t/m de basisschool leeftijd:
1. Iris Pijpker
2. Nikki Stuut
3. Sanne Stuut

Priksleeën volwassen:
1. Gerard Luders
2. Ruben Dijkhuizen
3. Jan Pijpker

Schaatsen Schaatsen
Schaatsen Schaatsen

Foto's: Jannie v.d. Ploeg

Na de prijsuitreiking was er nog lekker tijd om een heerlijk broodje knakworst te eten en onder het genot van een drankje nog even fijn na te kletsen. Het was fijn dat iedereen er was. Niet voor niets hoor je dan dat het in de kleine dingen zit die ons een fantastisch saamhorigheidsgevoel geven.

Bedankt allemaal.

Met vriendelijke groet,
Het bestuur.


24 januari:
Peuterochtend op basisschool Jonkersvaart

In Jonkersvaart is een nieuwe activiteit van start gegaan: een peuterochtend op de basisschool. Het initiatief komt voort uit een vruchtbare samenwerking tussen de Vereniging voor Dorpsbelangen “Eendracht Maakt Macht” Jonkersvaart en O.B.S. 't Jonkertje.

Vanaf januari wordt in Jonkersvaart iedere zes weken een gratis peuterochtend georganiseerd. De activiteit is bedoeld voor alle kinderen van twee tot vier jaar, ook als ze buiten Jonkersvaart wonen. Op vrijdag 25 januari vond de peuterochtend voor het eerst plaats. De aanwezige kinderen  hadden het erg naar hun zin. Onder professionele begeleiding hebben ze de hele ochtend kunnen spelen met leeftijdsgenootjes. Ook hebben ze spelenderwijs kennis gemaakt met een 'echte' schoolsituatie: tijdens het contactmoment met de kinderen uit groep 1 en 2, waarbij de peuters en kleuters samen een spel deden, was het voor de kleintjes net alsof ze al echt op school zaten.    

De peuterochtenden worden georganiseerd door Vereniging voor Dorpsbelangen Jonkersvaart en basisschool 't Jonkertje. “Dorpsbelangen organiseert activiteiten voor alle leeftijdsgroepen, maar voor de peuters was er nog geen leuke bezigheid. Nu hebben we ook voor de jongste kinderen een terugkerende activiteit die past bij hun leeftijd,” aldus Rien Stuut, bestuurslid van Dorpsbelangen. Het schoolgebouw biedt de veilige en geborgen omgeving waar de kinderen met elkaar spelen. Het contactmoment met de kleuters, dat iedere keer op het programma staat, is met name voor  iets oudere peuters waardevol. “Door iets te ondernemen met peuters én kleuters, of het nu spelen of voorlezen is, geef je de peuters op een positieve, ongedwongen manier een beetje 'schoolervaring' mee,” zo zegt Erika Sprang, directrice van 't Jonkertje. De onderlinge betrokkenheid van Dorpsbelangen en 't Jonkertje toont eens te meer waar een kleine gemeenschap groot in kan zijn.

Al eerder is de samenwerking tussen Dorpsbelangen en 't Jonkertje vruchtbaar gebleken. Hoewel landelijk gelegen, is de school goed bereikbaar. Dorpsbelangen draagt er samen met de school zorg voor dat bereikbaarheid voor geen enkel kind een probleem is, dankzij de 'schooltaxi'.  
Wanneer kinderen niet met eigen vervoer naar school kunnen komen, kunnen ze worden opgehaald en thuisgebracht. Zo wordt gezamenlijk gezorgd voor een goede en veilige bereikbaarheid van de school.


11 januari 2013:
Nieuwjaarsborrel `t Jonkertje samen met Vereniging voor Dorpsbelangen “Eendracht Maakt Macht te Jonkersvaart

Namens de OV en EMM werd iedereen van harte welkom geheten op deze toch wel bijzondere Nieuwjaarsborrel.
Het is voor de organisatie altijd spannend, we hadden een goed voorbeeld met ons dubbelfeest……….maar toch fijn te zien dat jullie bij zo`n gezamenlijk feestje, wederom met grote getale aanwezig waren.. Zo`n 50 volwassen en dan alle kinderen nog……..hebben dit feestje mee mogen maken. Daar doen we het voor!!!
Bij binnen komst werd een ieder getrakteerd met glaasje Prosecco of jus d`orange
Na een uurtje kletsen volgde er buiten een toespraak, hier een kleine samenvatting;
Afgelopen jaar zijn velen van jullie verder gegaan met het uitwerken van de dorpsvisie……….alle werk groepen zijn dan ook geregeld aan het vergaderen. Goed om te zien dat er zo veel gedrevenheid is. Zowel onder de ouders bij school die geregeld een handje helpen bij bijv. de spelletjes middagen als binnen de werkgroepen van het dorpsbelang. En alles op vrijwillige basis. Ook in 2013 hopen wij met z`n allen, dat wij weer op jullie mogen rekenen……..zodat er leuke, gezellig en goede zaken georganiseerd kunnen worden voor de school of het dorp zelf.
Mocht u nog geen kennis hebben gemaakt, met één van deze activiteiten binnen de school of op dorps niveau…….Schroom dan niet één van ons aan te schieten om te kijken waar men nog hulp nodig heeft. Want er is vast nog wel een plaatsje vrij…..
Het kost wat vrije tijd, maar dat kan niet tegen het plezier en resultaat, onderlinge contacten op. Mochten er ontevreden heden zijn of juist goede opbouwende tips, ideeën zo wel voor de school als voor EMM, ook dan nodigen we u van harte uit om dat met één van ons te delen. Want aan geroddel op `t plein of binnen dorp zit niet één te wachten en lost niets op.
Beide partijen zijn tenslotte van goede wil………
De dorpskamer; We kunnen zeggen dat deze intensief wordt gebruikt, voor zowel extra activiteiten voor de kinderen als de volwassenen. Naast de dorpskamer hebben we natuurlijk ook een de school waar we als dorp erg trots op zijn!
Daarom willen wij ook de docenten van `t Jonkertje een hart onder de riem steken, een kleine school heeft voor- en nadelen. En het is voor hen zeker een uitdaging waar zij alle dagen hard mee bezig zijn om het onderwijs goed op peil te houden en met name het de kinderen leuk naar de zin te maken. We rekenen erop, dat ook 2013 alle kinderen weer goed en weer wat wijzer door het schooljaar heen zullen komen.
Binnenkort is er weer een open dag……….en krijgen de leerlingen, overigens vrij uniek onder de basisschool kinderen, weer schaatsles in Kardinge.
Tevens is het mooi om te zien, dat de school verlaters, de oudere jeugd ook nog steeds zo betrokken is bij de school en zich inzetten voor EMM. Dikke duim, dit wordt zowel door school als door het dorp erg gewaardeerd. Groot voorbeeld was o.a. de hulp bij en het uitdenken en realiseren van het bloembollen project hier op de Jonkersvaart. Hulp bij de afscheidsreceptie van juf Harmke, of het bedenken en presenteren van de quiz bij de vrouwen vereniging. Daarvoor krijgt deze doelgroep als ze willen punten voor hun verplichte maatschappelijk stage. Handig voor ons en handig en gelijktijdig leerzaam voor hen zelf……..dus jongelui ook van jullie hopen we nog lang plezier te hebben.
De oud school kringleden; Het was een onder geschoven kindje; maar er is zeker hard aan gewerkt om ook deze weer bij school en EMM te betrekken. Iedereen heeft als het goed is een briefje gekregen in zijn of haar brievenbus. Mocht u het briefje nog niet hebben ingeleverd, het kan nog steeds.
Tot onze vreugde heeft de Jonkersvaart weer drie nieuwe bewoners gekregen……het zou leuk zijn als ze er nu zijn? Maar wat nog leuker zou zijn als wij ook hen straks mogen verwelkomen binnen EMM.
Afgelopen jaar heeft EMM een beertje voor speciale gebeurtenissen aangeschaft. Zo zijn er al twee uitgedeeld aan de prijs winnaars van de ballonnen wedstrijd die vorig jaar gehouden is bij de presentatie van de dorpsvlag, de website en het Ommetje. De gelukkigen waren Lotte en Eline. Kort geleden hebben we nog weer twee uitgedeeld, dit keer helaas als troost beer. Voor Britt, die in de vakantie in het ziekenhuis heeft gelegen en nog aan haar herstel werkt en Manon die al een lange poos in het ziekenhuis heeft gelegen, maar wij vanmiddag van hebben vernomen dat ook zij gelukkig weer thuis is. We hopen dat het beertje jullie kracht geeft om gauw weer beter te worden en om weer aan te sterken om er de volgden keer ook weer bij te zijn.
EMM is al weer druk doende geweest om de nieuwe activiteiten kalender rond te krijgen. Eerst volgende activiteit is de Dwaaltocht….We hopen jullie daar zeker allen weer terug te zien….De extra activiteiten daar is de werkgroep activiteiten nog druk mee bezig, heb je nog een leuk idee…….Fluister het ons toe, zodat we samen kunnen kijken of dit te realiseren is. Daarom wil ik jullie zeker vragen om de website www.jonkersvaart.com geregeld even te bekijken voor leuke updates….Overigens als u zelf eens een leuk verhaal heeft om te plaatsen is hier zeker ruimte voor. En natuurlijk de extra activiteiten die daar straks ook zeker terug te vinden zijn.
Na deze toespraak, wordt het tijd om met elkaar het glas te heffen……..of in ieder geval met elkaar te roepen gelukkig Nieuwjaar en we de wensballon de lucht in laten gaan. Met de wens alle goeds voor in de toekomst voor onze school `t Jonkertje, voor EMM en natuurlijk voor de bewoners in en rondom de Jonkersvaart………
Helaas liet de wensballon het afweten, maar dit werd opgevolgd door ongelooflijk mooi vuurwerk……, een ieder heeft dit mogen aanschouwen. Een spetterende begin van een  spetterend nieuwjaar. Al met al zeer geslaagd!!!
Daarna konden we nog zo`n uurtje genieten van muziek, hapjes en drankjes. De kinderen konden hun favoriete liedje zingen via een karaoke.

De avond was zeer goed verzorgd en van alle kanten hoorden we positieve geluiden, en blije gezichten….mochten we hier volgt jaar weer voor gaan, dan hopen we natuurlijk op nog meer dorpsbewoners.
De organisatie, de bewoners en de ouders van de kinderen van school kunnen terug kijken naar een mooie en vooral gezellige, saamhorige Nieuwjaarsborrel.
Een goede start voor 2013………
Nieuwjaarsborrel  Nieuwjaarsborrel

Nieuwjaarsborrel  Nieuwjaarsborrel

Bijdrage en foto's: Gerda Boonstra


21 december 2012
Zangkoor Jonkersvaart op tournee.

De aftrap voor “het zangkoor Jonkersvaart op kersttournee” werd dit jaar gedaan in “de Hullen”, afdeling de Esrank,  op speciaal verzoek van ons lid Lammert Veenstra. Ondanks het gemis van onze dirigente Greet,  was het enthousiasme van de bewoners- waaronder de vrouw van Lammert-  groot en er werd volop meegezongen.
Geheel in de stijl van Dickens –zie foto’s- volgde het 2e optreden:  we zongen in verschillende woningen en in de straten van het Zonnehuis in Zuidhorn.  Wat een complex!  We zijn al weer besproken voor de volgende kerstmarkt.
Het 3e optreden was van geheel andere orde:  in het Jonkertje vierden de schoolkinderen en hun ouders kerstfeest. Het was een gezellige bende en er was heel veel lekker eten, wat een luxe!
Zonder onze dirigente durfden we geen tweestemmige liederen aan, maar dat mocht de pret niet drukken.
Bij het ter perse gaan van dit artikel staan er nog 2 optredens “in de wacht”: het kerstfeest in “de Hoorn” in Marum en het kerstfeest in het Jonkertje op kerstavond.
Bijdrage: Hanneke van Midlum


Zangkoor  

concentratie en toewijding

de bassen


18 december 2012

2e Kerstworkshop:

De aanloop was eerst zeker niet groot, maar dat mocht weer de pret niet drukken.
Maandagavond 17 december, waren we met 11 hard werkende vrouwen, die van allerlei natuur spullen een leuke creatie hebben gemaakt. Onder het genot van Apfelstrudel met slagroom en de kerstmuziek konden we genieten van onze creatie. Het was zeker geslaagd.
Hier onder een paar reactie van uit de groep;
• Met elkaar knutselen, mensen leren kennen, en samen bezig zijn, koffie, gezelligheid, glühwein, kom volgend jaar ook eens naar de workshop, het is echt fijn.
• Gezellig en als introducés voelen wij ons zeker thuis
• Er zijn hele mooi stukken gemaakt, iedereen met de zelfde materialen maar er was geen een stuk het zelfde, dat is het leuke er van.
• De locatie was prima en de dames die de workshop gaven waren zeer prettig in omgang en gaven goede instructies. Het was erg gezellig en naar huis met een heel mooi stuk. Voor iedereen was het heel goed te doen.
• Bedankt voor de twee hele gezellige avonden kerstukken maken, elke avond koffie en gebak en afsluitend op de laatste avond zelfs glühwein.

Dus voor iedereen een aanrader voor volgend jaar.
Kortom ook deze keer kunnen we zeggen dat het zeer gezellig was en dat ieder naar huis ging met een mooi kerststuk kortom voor een ieder zeker geslaagd.
Joke en Froukje bedankt!!

 17 december 2012 kerstworkshop 

Bijdrage: Gerda Boonstra


6 december 2012
1e Kerstworkshop:

Maandag 3 december, de sinterklaas druktes even ontvlucht en op naar de dorpskamer van 't Jonkertje. Het was er heerlijk warm en Ingrid had een mooi voorbeeld van het te maken kerststuk op tafel staan. We zijn met een gezellig clubje van 6 deelnemers. Als je begint denk je; wat zal dit gaan worden. Maar gedurende de avond begint het toch steeds meer op een mooi stuk te lijken. Even tijd voor een korte pauze want Nienke trakteert op een heerlijk stuk kwarktaart.Met wat goede aanwijzingen van Ingrid gaat iedereen aan het eind van de avond super tevreden en met een prachtig zelf gemaakt kerststuk naar huis.


3 december 2012 kerstworkshop

Bijdrage: Crista Stuut


22 november 2012
Aankomend voorjaar staat Jonkersvaart volledig in bloei.

Zaterdagmorgen 17 november ’12  in alle vroegte hebben we met een groep enthousiaste vrijwilligers ongeveer 10.000 bloembollen geplant langs de Jonkersvaart.
We zijn begonnen met poten bij de school en geëindigd bij het bordje Jonkersvaart bij het kerkhof, het was een precisie werkje want we moesten de bollen allemaal tellen en sorteren.
We hebben van te voren overleg hoe we alles zouden planten.
Na afloop kregen we een dikke kop snert en heerlijke bolletjes.
We kijken terug op een zeer geslaagde actie, en willen alle vrijwilligers bedanken voor hun inzet.

bollen poten

Bijdrage: Ellert Jan Pijpker en Rick Stuut

bollen poten


13 november 2012
Prijsuitreiking ballonnenwedstrijd:

Tijdens het driedubbel feest op 13 april jl. zijn er na de officiële opening van het Ommetje, de vernieuwde website die de lucht in ging en het laten zien van de vlag voor de Jonkersvaart tientallen ballonnen opgelaten. Aan deze ballonnen konden de kinderen een kaartje hangen met hun eigen naam en adres, en het e-mail adres van de Jonkersvaart.

Hierop kwamen helaas maar twee berichtjes, Lotte Stuut haar ballon werd gevonden op 14 april in Simonswolde /Ihlow (dit ligt in het noorden van Duitsland). En Eline Pijpker haar ballon werd op 17 april gevonden in Zevenhuizen aan de Haspel Boven.

Vanmiddag hebben Lotte en Eline hun prijsjes in ontvangst genomen.

Lotte en Eline


6 november 2012
Knutselmiddag:

In de herfstvakantie was er knutsel middag voor de jeugd. Deze werd georganiseerd door de Werkgroep Activiteiten. Met een knus groepje werd er hard gewerkt.  Er werden slingers gemaakt van pinda's en bladeren, pompoenen omgetoverd tot prachtige halloweenlichten. Verder konden de kinderen potjes versieren met daaraan een vetbol om de vogels de winter door te helpen. Natuurlijk was voor ranja en een overheerlijke koek gezorgd. Dit werd verzorgd door Suzanne. Zij heeft zich als vrijwilliger aangeboden om zo haar maatschappelijke stage uit te voeren. Zij werd hierbij begeleid door Crista en Nienke. Fantastisch dat dit zo kan! Suzanne, bedankt: je mag vaker meehelpen, hoor! Er is heerlijk ontspannen geknutseld en na afloop waren er prachtige resultaten die de kinderen mee naar huis mochten nemen.
  oktober 2012 121  oktober 2012 125  oktober 2012 126


Zaterdag 15 september 2012
Playbackshow:

Er waren 9 deelnemende artiesten/groepen voor de jeugd t/m de basisschool.
De uitslag voor deze kinderen was:
1. Esmee Pronk - Kelly Clarkson (Stronger)
2. Sanne Stuut - Monique Smit (Hetzelfde liedje)
3. Mathé Pronk, Gertjan de Vries en Gert Veenstra - Magical Trio (Eens per jaar)

Voor de jongeren en de volwassen waren er 7 deelnemende artiesten/groepen.
De uitslag hiervan was:
1. Johan en Janine Melessen - Marco Borsato en Lucie Silvas (Every time I think of you)
2. 5 prinsessen - André van Duin (Balletjes van de Koningin)
3. Katharine Hartlief en Jannie van der Ploeg - De Alpenzusjes (Naar de Costa) Ruben Dijkhuizen, Bouwina Pronk en Yvette Kooistra - LUV (Trojan Horse)


Vrijdag 14 september 2012
Trekkerbehendigheidswedstrijden:

trekkers 0-5 jr

1. Tiemen Luders
2. Youri Tuinstra
3. Manon Luders

trekkers 6-8 jr

1. Ramon Pronk
2. Wessel Stuut

skelters 7-9

1. Jacco bergsma
2. Mathé Pronk
3. Robin Stuut

skelters 10-12jr

1. Julian Jonkman
2. Hilco Ausma
3. Gert Veenstra

Voor de volwassenen deden er maar liefst 21 trekkerschauffeurs mee.
1. Gerke Vogelzang
2. Rene Melessen3. Gert Vogelzang

Deze wedstrijden zijn meetellend voor de Regiokampioenschappen.
1. Gerke Vogelzang
2. Gert Vogelzang
3. Arjan Schaaf


Woensdagmiddag 12 september 2012
't Blôde Fuottenpaad in Opende alias Zwijnenboel van de Jonkersvaart: Woensdagochtend 12 september; wat gaat het weer doen? Vol spanning wordt tot op het laatst de buienradar bekeken, houden we het droog of komen er zulke zware buien dat we het kinderfeest moeten aanpassen. Het lijkt droog te blijven en ach een spetter buitje kunnen we vast wel doorstaan. Dus we blijven bij de beslissing we gaan naar het blote voetenpad in Opende. De kinderen waren het met ons eens want om 14.00uur waren er maar liefst zo`n 35 kinderen. Geweldig deze mooie grote opkomst. Eenmaal aangekomen bij het blote voetenpad, lagen er gelijk al een aantal kinderen in het water….. De keus viel dus gelijk in de smaak…….wat een feest, gezellig water plezier om het over de modderbaden maar niet te hebben, er was langs een lang pad van alles te doen. Tussen door een snoepje in de mond gestopt kwamen we schommelmatten, een hoge bank, een doolhof en een loopbrug van een touw, met een hele grote plas water er onder tegen. Dikke pret!!! Ooohhhhh wat hadden we even vele zwijntjes van de Jonkersvaart, ze gierden van plezier. Aan de kraaloogjes konden we nog maar net zien wie ze waren…… Terug bij de picknickbank, was de redding nabij en konden ze zich even goed afspoelen. Na de kleren weer aan getrokken te hebben, gingen er meerdere bekers ranja en een heerlijk warm broodje knakworst er dan ook zeker in. En het weer was super, super gewoon……….we hebben zelfs heerlijk de hele middag het zonnetje bij ons gehad. Beter hadden we het niet kunnen wensen. Het was een zeer geslaagde, gezellige kindermiddag. Met een modderbad toe.
Bijdrage: Gerda Boonstra


Dinsdagavond 11 september 2012
Afscheid van Burgemeester Tj. van Bekkum:
Een afscheidsreceptie voor de bewoners van de gemeente Marum, ook Jonkersvaart was uitgenodigd. Een delegatie vanuit het dorp was dan ook aanwezig. Na de welkomsttoespraak ging de avond van start met een Vlaggen defilé onderleiding van een aantal slagwerkers van Showband Marum. Elk dorp droeg zijn eigen vlag, Burgemeester van Tj. van Bekkum is een grootstimulans geweest om deze vlaggen te realiseren. En Klaas Bron, die een grote rol heeft gespeeld bij het realiseren van onzevlag mocht de vlag dan ook namens ons Dorp presenteren. Er is een officiële foto van gemaakt deze zal als geschenk later worden aangeboden namens alle dorpen. Verder was er gezellige muziek van de Harmonie, zanger Jack (Hermanshoeve) en een aantal dichters passeerden de revue. Jonkersvaart werd nog specifiek benoemd, met z`n succesvolle Gondelvaart. Dit alles onder het genot van een hapje en drankje, kortom het was een geslaagde avond. afscheid burgemeester van bekkum 1-2012 afscheid burgemeester van Bekkum 

8 september 2012
Gondelvaart:
Een zwoele nazomer avond zorgde ervoor dat er ruim 3750 bezoekers de traditionele Gondelvaart kwamen bekijken. De gondelbouwers creëerden een waar spektakel in de vaart. 11 gondels met het thema “Oud Hollandse liedjes” trokken aan het toegestroomde publiek voorbij.Hieronder de uitslag van de 37e Gondelvaart.

Beoordeling van de jury:
1. Twee emmertjes water halen (De Doppers)
2. Mien va die lop met de pieteroliekar (De Invallers)
3. In de maneschijn (Mik Mak)
4. De Poppenkraam (Gondelguppen)
5. Vader Jacob (‘t Buurtje)
6. Boer wat zeg je van mijn kippen (Deurdouwers jr.)
7. Op een grote paddestoel (BZN)
8. Groen Knollenland (Jeugd van Tegenwoordig)
9. Zeg Roodkapje waar ga je henen (Van alles wat)
10. Berend Botje (Van buten of)
11. Ik hou van Holland (Fantaclub junior)

Beoordeling van het publiek:
1. Mien va die lop met de pieteroliekar
2. Berend Botje
3. Boer wat zeg je van mijn kippen
4. Op een grote paddestoel
5. In de maneschijn en Groen Knollenland
6. Vader Jacob
7. Zeg Roodkapje waar ga je henen
8. Twee emmertjes water halen
9. De Poppenkraam
10. Ik hou van Holland


7 september 2012
Gevel- en/of tuinverlichting:

Vrijdag avond werden de tuinen deskundig beoordeeld Hieronder de uitslag van de gevel- en/of tuinverlichting:
1. Fam. Wiersma, nr. 69, mooi uitgevoerd, goed verlicht, op de juiste plek
2. Fam. M. de Boer, mooie bloemrijke tuin, goed onderhoud
3. Fam. H. Stuut, mooi strak, goed uitgevoerd


2 september 2012
Viswedstrijd:

Mede dankzij het mooie weer was het een succesvolle viswedstrijd vanmiddag. Er lagen maar liefst 20 hengels in het water. Van deze 20 waren er 8 die achter het net visten en geen enkele vis hadden gevangen. Gerwin Dijk en Wessel Stuut moesten de prijs van de langste vis delen, zij hadden elk een gevongen van 22 cm lang. Ook kreeg Wessel Stuut een prijs voor de meeste gevangen vis. Hij had maar liefst 14 aan de haak geslagen. Nikki Stuut en Robin Stuut hadden een gedeelde tweede prijs met 6 vissen. Het was een geslaagde wedstrijd met mooi weer een vele toeschouwers. Viswedstrijd 02-09-2012 Viswedstrijd 02-09-2012 Viswedstrijd 02-09-2012 Viswedstrijd 02-09-2012 Viswedstrijd 02-09-2012 Foto's: Sita Tellinga


20 juli 2012:
Jonkersvaart krijgt hoog bezoek; Groep 8 van `t Jonkertje neemt in VIP stijl afscheid.

De 11 kinderen van groep 8 van obs ’t Jonkertje waren vanmorgen al heel vroeg uit de veren, ze moesten zich opmaken  voor de allerlaatste schooldag.
Rhodé, Jan Douwe, Eline, Susanne, Julian, Mike, Marion, Demi, Janneke en Jordy (Martijn was i.v.m. familie omstandigheden afwezig) werden verwacht om 8.45 uur bij Loonbedrijf Lucas Stuut alwaar ze in een grote witte Lincoln Town Car limousine naar school werden gebracht.
Na een ritje met de schitterende limousine over de Jonkersvaart werden ze met een groot applaus als echte “Vippers” op school onthaalt. Waar de paparazzi in grote getale op hun stond te wachten. Glunderend stapte de kinderen één voor één uit, en genoten ze van alle aandacht.
Na een heerlijk welkomstdrankje van hun eigen Juf Jeannette kon deze dag al niet meer stuk.  Ze hebben de ochtend afgesloten met een persoonlijke toespraak, waar alle ouders, broertjes, zusjes, opa’s en oma’s bij mochten zijn. Er werd een persoonlijk boek overhandigd en na dit alles werden ze door alle kinderen toegejuicht en bestrooid met confetti en rijst. Een dag om nooit meer te vergeten.
school 05 640x436

 


 

15 juli 2012:
Vanmiddag was het zover: beachvolleybal in Jonkersvaart.

 

Beachvolleybal
Het bestuur moest de afgelopen dagen maar afwachten of het mooi weer zou worden.
Het leek er misschien niet op, maar het begon in ieder geval goed. Hoewel de eerste opgaves prima op tijd waren: na tweeën kwamen er toch nog een paar. In totaal deden er 12 volwassen teams en 3 jeugdteams mee aan het toernooi. Een toernooi wat vooral draait om gezelligheid en ontmoeting.: lekker bijkletsen, even helemaal "updaten" met elkaar en gewoon simpel een hapje en een stokje van debbq nemen, om later te zeggen: "het was gezellig en leuk". Hoewel er toch een paar spatjes regen vielen, mocht dat de pret niet drukken. Bij de jeugd eindigden het team van Nikki, Iris, Lotte en Bettina eerste.Van de drie volwassen poules mochten de beste 3 naar de finale: Lisette en Anne Jan de Vries tegen Roelof Buffinga en Rien Stuut. De familie Russchen belandde op de respectabele derde  plaats. De finale werd gewonnen door Anne Jan de Vries (ha, nu ook eindelijk nieuw lid van EMM) en zijn zus Lisette. Het ging vandaag om de eer, maar vooral om een gezellig moment in Jonkersvaart en dat is helemaal gelukt!
Beachevolleybal Beachvolleybal

 


 

13 juli 2012:
Kinderen Jonkersvaart ruimen zwerfafval op.
Schoonmaak middag Jonkersvaart 2012


Vrijdag 13 juli zijn de kinderen van o.b.s.`t Jonkertje, in samenwerking met de Vereniging van Dorpsbelangen "Eendracht Maakt Macht" Jonkersvaart aan de slag gegaan om het zwerfvuil in de brede omgeving van hun school op te ruimen.
De grijper in bruikleen van de gemeente en met wat vuilniszakken zijn de kinderen in groepjes op pad gegaan.
De één ging het buitengebied in, deels het bos in en de ander prikte de stoep en het veld rondom het schoolplein schoon.
Inwoners van de Jonkersvaart vinden het belangrijk dat hun leefomgeving er schoon uitziet en daarvoor regelmatig ook zelf de handen uit de mouwen steken.
Maar je kunt niet jong genoeg beginnen, de kinderen waren (helaas in regen) actief aan het opruimen.
Ondanks dat er hier en daar toch wat vuil werd gevonden, konden we met z`n allen toch de conclusie trekken dat Jonkersvaart een schoon dorp is. Want de vuilniszakken kwamen niet vol.

Nadien werden de kinderen beloond, met een wel verdiend cakeje en een glaasje ranja, aangeboden door de Vereniging van Dorpsbelangen "Eendracht Maakt Macht" Jonkersvaart.

 

Schoonmaakmiddag Jonkersvaart 2012 Schoonmaak middag Jonkersvaart 2012
Schoonmaak middag Jonkersvaart 2012 Schoonmaak middag Jonkersvaart 2012

 


 

13 juli 2012:
Bubbelvoetbal.

Afgelopen 23 juni jongstleden was het dan zover. Er stond een middag bubbelvoetbal op de planning van de Werkgroep Activiteiten Jonkersvaart. De middag oversteeg de verwachtingen en was zeer geslaagd. De opkomst was heel goed met meer dan 40 deelnemers voor bubbelvoetbal en 20 voor het flessenvoetbal. Ook waren er veel toeschouwers die genoten van het leuke spel. Er werd veel gebeukt, gebotst en gevallen. Vooral bij de wat oudere spelers was het een spektakel om te zien.
Er werd om 16:00 begonnen met bubbelvoetbal met een 1e poule van 2 tegen 2; hierbij speelden ze 2 x 5 minuten. Er ontstonden leuke wedstrijden en er werd volop gescoord. Na 9 potjes en 1,5 uur verder was het net al meer dan 50 keer gevonden. De tactiek werd al snel duidelijk: de tegenstander moest om. Dit gebeurde dan ook vele keren wat tot groot vermaak leidde bij de toeschouwers.
Na de 1e ronde was het de beurt aan de jeugd tot 12 jaar om een potje flessenvoetbal te winnen.
Na het flessenvoetbal was het tijd voor de 2e ronde bubbel. Tijdens de 2e ronde werden de winnaars tegen over elkaar gezet wat zorgde voor meer tegenstand. Deze ronde duurde 1x 5 minuten. Ook nu  vielen weer de nodige doelpunten en hierbij kwam de teller op 29.
Hierna was het weer de beurt aan de jeugd tot 12 om andermans fles om te schieten. Hier gingen ze weer fanatiek mee aan de gang en was er na 15 minuten een echte winnaar.
Vervolgens was het tijd voor een zinderende bubbelvoetbal finale. Hier moesten Arjan en Marc tegen Wienard Melessen en Tim Akkerman spelen. Na de nodige duels was het Marc die de winnende goal wist te maken. Hierdoor waren Arjan en Marc de officiële winnaars.
Tot slot was om 19:30 de prijsuitreiking met voor Arjan en Marc ieder een voetbal en voor Hilco een mooie badhanddoek. Tot slot hebben we met zijn allen nog een biertje genuttigd en mogen we terugkijken op een zeer geslaagde middag met dus 60 deelnemers en meer dan 10 lege kratten bier.

Bijdrage: Karst Jan Snip.

Bubbel Voetbal Bubbel Voetbal

 


11 juli 2012:
Presentatie Vlag op het gemeentehuis te Marum.

Afgelopen dorpenronde is er besproken, met de gemeente om onze dorpsvlag te overhandigen aan de gemeenteraad. Met een delegatie van het bestuur van de Vereniging "Eendracht Maakt Macht" en de werkgroep omtrent het bedenken en uitwerken van de vlag, werd het vanavond 11 juli, een feit.
Met een bezoek aan het gemeentehuis in het bijzijn, van de Burgemeester en gemeenteraad, heeft Klaas Bron het woord gedaan. Hij gaf uitleg over de inhoud en het ontstaan van de vlag. Vervolgens heeft hij de vlag namens het Dorp Jonkersvaart overhandigd aan Burgemeester Tj. van Bekkum en gemeenteraadslid J. Hulshoff.
De vlag zal voortaan, terug te vinden zijn op een bokaal in de rij van de vlag van de gemeente Marum, en de vlaggen van de omliggende dorpen.

Presentatie Vlag Gemeente Marum Presentatie Vlag Gemeente Marum

Presentatie Vlag Gemeente Marum Presentatie Vlag Gemeente Marum

 


15 april 2012:
Foto's van het feestje op 13 april jl waarbij de vlag en het wapen van Jonkersvaart werden gepresenteerd, het "ommetje Jonkersvaart" officieel werd geopend en deze website de lucht in ging.

(foto's: Sita Tellinga).

1304 01 1304 02
1304 03 1304 05
1304 04 1304 06
1304 07 1304 08
1304 09 1304 10
1304 11 1304 12


13 april 2012:
De website van Vereniging voor Dorpsbelangen Jonkersvaart "Eendracht Maakt Macht" is totaal vernieuwd. Laat ons weten wat u er van vindt via het contact-formulier op deze site.

Website_nieuws


 

9 april 2012:
Traditioneel hield de Vereniging voor Dorpsbelangen Jonkersvaart “Eendracht Maakt Macht” op tweede paasdag het paaseieren zoeken voor alle kinderen.
Ondanks het miezerige weer waren er zo’n 34 kinderen en hun ouders gekomen om op zoek te gaan naar de verstopte eieren en het gouden ei.
De eieren waren zo goed verstopt, door de paashaas, dat na telling de kinderen tot driemaal toe terug het bos in moesten om de laatste eieren te zoeken.

Het gouden ei werd gevonden door Elina Wiersema en Jordy Boer had de meeste eieren gevonden.

paaseieren zoekenpaas eieren zoeken

19 maart 2012:

 

"Jonkersvaart vergrijst"

P1010125_klein P1010128_klein

Alsnog gefeliciteerd!


16/17 maart 2012:
Het Toneelgezelschap Jonkersvaart had haar jaarlijkse uitvoering in de “Feestschuur” van Jonkersvaart.
Voor het publiek werd de klucht “Wat een komedie” opgevoerd.

‘Hij kwam ter wereld met veel dorst en gebrul, toen zijn einde kwam restte ons uitsluitend zijn slappe gelul’.

Scene uit

Het is een komedie in Jonkersvaart.

De gemeenteraad van Jonkersvaart heeft besloten om mee te doen aan de wedstrijd “Ons dorp moet mooier worden”. Ze willen meer aandacht besteden aan cultuur en daarom zullen ze het toneelstuk “Belle en het Beest” tijdens het dorpsfeest voor het voetlicht brengen.
Boer Alfons, de locoburgemeester van Jonkersvaart, zal de rol van ‘het beest’ op zich nemen. Voor de rol van ‘Belle’ heeft hij zijn oog laten vallen op de vrouw die sinds kort achter de bar van het café staat. Het café is bijna het tweede huis van Alfons en zijn vriend Hein Boonstra. Hein is weduwnaar en de plaatselijke dichter.
Maar ojee ojee ojee, er zijn meer kapers op de kust voor de rol van ‘Belle'. En dan wordt er ook nog regelmatig ingebroken in Jonkersvaart, maar wie dat op zijn kerfstok heeft?

Tijdens de pauze werd de gebruikelijke verloting gehouden. Dankzij vele sponsoren waren er vele prijzen te winnen, en kon bijna iedereen met een prijsje naar huis.

Het toneelgezelschap kan terugkijken op twee bijzonder geslaagde avonden.


februari 2012:
Toch nog een fijne winter met veel schaatsplezier!
Ook in de winter is Jonkersvaart heel mooi:

_ST59509

Tijd om de schaatsen onder te binden voor een wedstrijd op de Jonkersvaart:

_ST59708 _ST59770 _ST59799

Met natuurlijk trotse prijswinnaars!

_ST59728

Foto's: Sita Tellinga


Op 10 februari was er weer een "dwaaltocht met opdrachten" in Jonkersvaart.
Er werd in groepjes gestart vanuit de Watertuin. Het vroor licht en het was dus maar goed dat de, maar liefst 63 deelnemers, zich warm hadden aangekleed.

De, door de heren van EMM bedachte, dwaaltocht ging vanaf de Watertuin richting de Oude Wijk. De pauze werd deze keer gehouden bij camping "de Pol". De familie Veenstra had de kantine beschikbaar gesteld voor deze gelegenheid.

Vrijwilligers Piet en Pieter zorgden voor een heerlijke versnapering tijdens de pauze. Na een beker warme chocolademelk en een overheerlijk broodje rookworst gingen de deelnemers te voet terug naar de Watertuin.
In de Watertuin kon iedereen zich na afloop weer lekker opwarmen.
Ieder groepje had naar aanleiding van een opdracht onderweg, een prachtig poppetje gemaakt van natuurlijke materialen die ze onderweg hadden gevonden. De winnaars, dus het groepje met de meeste goede antwoorden, kreeg na afloop een heerlijk winterpakket, waar ze op een ander moment nog eens samen van kunnen genieten.

De avond werd gezellig afgesloten met een hapje en een drankje:

img_5664


Het loste enkele van de issues in verband met cialis in andere. Je vrienden moet alles te zeggen voor het begin van dieren cialis kopen en je meer over dit geneeskunde te vertellen.